Ружа Уанкоина също прала пари през супербанка

5 големи световни банки изпират парите на олигарси, наркотрафиканти и други криминали

Ружа Уанкоина също прала пари през супербанка | StandartNews.com

Международно журналистическо разследване разкри по-рано днес как пет големи световни банки изпират парите на олигарси, наркотрафиканти и лица, които са обект на международни санкции.

Секретните документи включват информация за съмнителни трансакции, свързани и с издирваната българка Ружа Игнатова и пирамидата OneCoin. Тя е придобила 4 милиарда долара на инвеститори от цял свят чрез схемата за фалшива криптовалута OneCoin. 137 милиона долара, свързани с OneCoin, са минали през нюйоркската банка „Мелън“.

"Банките не могат да откажат на клиента да извършат негово нареждане заради това, че той попада в списък от критерии, които категоризират трансакцията като съмнителна. Те не са прокурори", заяви пред БНР доц. Григор Сарийски от БАН.

Разследването е базирано на над 2000 доклада за подозрителна активност. Те са подавани от пет големи банки към звеното за финансови престъпления на американското финансово министерство. Глобалните банки „Джей Пи Морган Чейс“, „Ейч Ес Би Си“, „Стандар Шетърд“, „Дойче Банк“ и „Банк ъф Ню Йорк Мелън“ са маркирали, че въпросните транзакции са подозрителни, но са продължили да боравят с милиарди долари на „мафиоти, измамници и корумпирани режими“, твърдят от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Доц. Сарийски припомни, че през 2019 година в доклад на Европейската комисия България е получила критика точно затова, че 2/3 от съмнителните трансакции, докладвани от дирекция "Финансовото разузнаване" в банките, включват местни политически фигури, но към тези случаи не се предприемат никакви правораздавателни действия.

По думите в списъка с банки прави впечатление, че най-голямата е европейска. "Дотук бяхме с надеждите, че Европейската централна банка може да постави нещата в ред, защото „Дойче Банк“ е подопечна на ЕЦБ и там е ходено на проверки, гледано е и въпреки това по тези съмнителни трансакции не са предприети никакви действия", каза Сарийски.

Той подчерта, че банките се стремят да докладват всичко съмнително, за да не се окаже, че не са сигнализирали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай