Руснаците идват за АЕЦ "Белене"

Руснаците идват  за АЕЦ "Белене" | StandartNews.com

В края на август в България пристига работна група от "Росатом", която бе създадена за решаване на въпросите около оборудването за АЕЦ "Белене". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова и допълни: Подготвяме се много усърдно за тази среща, на която ще търсим най-добрия за България вариант, при който страната ни "да не понесе по-големи щети, отколкото са натрупани до момента".

Става въпрос за бъдещето на ядрения реактор, произведен от Ижорските заводи на руската компания "Атомстройекспорт" по проекта АЕЦ "Белене", за който НЕК беше осъдена от арбитража в Женева да заплати 550 млн. евро плюс около 70 млн. евро разходи по делото.

Правителството и НЕК трябва да намерят бързо решение на казуса, коментира Теменужка Петкова. Бързо, защото след решението на арбитража върху сумата текат лихви, които, според експерти, са в размер на около 167 хил. евро дневно. Същевременно решението обаче не трябва да бъде прибързано, а добре обмислено и прагматично, за да даде възможност да финализираме този процес по най-добрия за България начин, обясни министър Петкова.

Досега по думите й за проекта АЕЦ "Белене" са похарчени над 1,4 млрд. лв., които включват разходи по площадката и платения аванс за поръчания реактор, посочи министър Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай