Вторник,

Руснаци предлагат евтини имоти по морето. Но има ли сделки?

От: Стандарт -
15629
Руснаци предлагат евтини имоти по морето. Но има ли сделки?
A
A
A

Руснаците, които имат имоти у нас, искат да ги продадат, но е почти невъзможно да се стигне до сделки.

 Една от последните мерки в шестия подред пакет санкции от ЕС дсрещу Русия засяга именно имотите.

ЕС ще забрани на руснаци да купуват имоти

„Скоро руснаци нито ще могат да купуват, нито да продават апетитни жилища по Черноморието. Европейският съюз добавя  към шестия си пакет от санкции и забрана на сделки с недвижими имоти за руски граждани. Предвижда се спиране на сделките с недвижими имоти с руски граждани, жители и юридически лица - забранява се продажбата или прехвърлянето, пряко или непряко, на "права на собственост върху недвижими имоти, намиращи се на територията на Съюза, или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция към такива недвижими имоти", се посочва в правния текст.“

Проверка на GlasNews.bg установи, че в социалната мрежа Facebook е създадена група с името „Руснаци започнаха да разпродават“. Въпросните имоти са основно по Черноморието ни, като повечето от тях са към комплекси.

За едностаен апартамент от площ между 30-40 кв.м, цената варира между 22-35 хил. евро. Един тристаен в Слънчев бряг например, може да излезе около 62-65 хил. евро. Тук е важно да се отбележи и таксата за поддръжка, която е между 6 и 12 евро за квадрат, в зависимост от населеното място и колко близо е до морския плаж. В Свети Влас, където повечето имоти са собственост на руснаци, разпродаването е колосално. Апартаментите на юг от Бургас са със значително по-ниска цена, както например в Поморие.

Не липсват и оферти за къщи. Натъкнахме се на луксозно обзаведена триетажна сграда във Варна. Тя е с площ над 400 кв.м, само на 2 километра от плажа, а цената – 280 000 евро. За сравнение – тристаен обзаведен апартамент в Пловдив или къща на до два етажа в радиус от до 15-20 км от града биха стрували толкова.

Това е доста примамлива възможност за българите, да се сдобият с ваканционен имот по морето ни, или такъв с цел отдаване под наем. Но как точно ще се осъществяват имотните сделки при наложените санкции?

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com