Руският бизнес атакува нова държава. Рекордни инвестиции

В Казахстан са регистрирани 18 000 компании

Руският бизнес атакува нова държава. Рекордни инвестиции | StandartNews.com

Руският бизнес избра нова държава за инвестициите си. През изминалата година се забелязва значително увеличение - с цели 70% - на броя на компаниите с руски капитал в Казахстан, според изявленията на търговския представител на Русия в републиката, Антон Логинов, пред РИА Новости.

Официалните статистики към началото на август, указват, че в Казахстан са регистрирани общо 41 хиляди чуждестранни организации. От тях 18 хиляди са с руски капитал, като този брой е нараснал със забележителните 70% спрямо предходния период. По-голямата част от тях са малки и средни предприятия, докато делът на големите корпорации остава скромен, съобщи Антон Логинов.

Търговският представител предостави информация как руски граждани лесно могат да създадат предприятия в Казахстан. Процесът на получаване на специален идентификационен номер, необходим за регистрация, изисква едва до седем работни дни.

С уведомлението за частична мобилизация в Русия на 21 септември 2022 година, Казахстан се превърна в една от предпочитаните дестинации за руски граждани, които напуснаха родината си. През този период около 400 000 руски граждани пристигнаха в републиката, а около 100 000 от тях останаха след края на мобилизацията.

Министерството на националната икономика на Казахстан съобщи, че от януари до октомври 2022 година БВП на страната е нараснал с 2,5%, а инвестициите в основен капитал са се увеличили с 6,7%. Тези стойности обаче са по-скромни в сравнение с ръста в съседните Армения и Грузия, където също е регистрирано масово заминаване на руски граждани, предаде news.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай