Русе-изток първо започна обработката на трейлери

Русе-изток първо започна обработката на трейлери | StandartNews.com

Имаме 10% ръст на товарите от началото на годината, казва Петър Драгошинов, изпълнителен директор на "Пристанищен комплекс - Русе" ЕАД

- Г-н Драгошинов, какъв е обемът на обработените товари в рамките на "Пристанищен комплекс - Русе" ЕАД за 2015 г. и първите 5 месеца на 2016 г.?

- През изминалата 2015 г. пристанищата в дружеството са обработили 670 хил. тона товари. Размерът на товарооборота за предходната 2014 г. е в същите рамки. Основният работещ терминал - Русе-изток, реализира близо 100% от обработката, като минимални количества са преминали през терминал Тутракан.

През 2015 г. се наблюдаваше преструктуриране на обемите с положително развитие в групата на бройните товари, което се запази и през настоящата 2016 година. При тях се наблюдава отчетлив ръст, благодарение основно на обработените интермодални транспортни единици. Делът на групата нараства от 13% през 2014 г. на 29% за 2015 г.

За 2015 г. в терминал Русе-изток бяха обработени 71 хил. тона трейлери и 12 хил. тона контейнери, равняващи се общо на 7 592 TEU. Тези обеми отразяват стартиралата регулярна обработка на блок-влак с трейлери от/за Германия и Австрия. През миналата година ро-ро терминалът на дружеството в Русе започна да приема катамарани от германския град Пасау, превозващи тежки машини. Същевременно с регулярни темпове продължи и обработката на контейнери по две лини - за Куртичи (Румъния) и от Нови Сад (Сърбия). Така 2015 г. беше белязана с особено силен акцент върху предлагането на нови услуги на клиентите на комплекса - базирани на принципа на мултимодалността, най-вече за контейнеризирани товари. През втората половина на 2015 г. както във връзка с горното, така и с цел повишаване качеството на услугите, дружеството закупи специализиран тежкотоварен повдигач - ричстакер за обработка на контейнери и трейлери.

Традиционна е обработката през годините на въглища, кокс, инертни материали, зърнени храни и фуражи, химикали и торове, машини, метали и др.

За периода януари - май 2016 г. са обработени 335 хил. тона товари. Ръстът спрямо същия период на 2015 г. е близо 10%. Положителни тенденции се наблюдават при износа на зърно (резултат от активна търговска кампания на дружеството), вноса на торове, метали и др.

Постигнатото ниво на товарооборота през последните две години е стабилно, след колебанията и големият спад след световната финансово-икономическа криза от 2008-2009 г. Все още има неизползван капацитет що се отнася до натовареност на мощностите и оползотворяване на разполагаемите площи. Терминал Русе-изток е предназначен да обслужва голям поток от товари, които в зависимост от вида и начина на обработка могат да достигнат около 2-2,5 милиона тона годишно. За пример ще спомена, че в по-близкото минало - между 2003 г. и 2008 г. терминалът е отчитал по над 1 милион тона товари за всяка година. Голямо влияние за тези резултати тогава са оказвали обемите въглища, които са били над 700 хил. тона за 2008 г., докато за 2015 г. те са едва 244 хил.тона.

- Какви са приходите на пристанището за миналата година и за петте месеца на настоящата година?

- През 2015 г. бяха реализирани близо 7 млн. лв. нетни приходи от продажби, като "Пристанищен комплекс - Русе" ЕАД приключва годината с 1.022 млн. лв. счетоводна печалба. Наблюдава се 15-процентен ръст на приходите спрямо 2014 година.

Дружеството приключва периода януари - май 2016 г. с реализирани 2,8 млн. лв. нетни приходи от продажби и отчита счетоводна печалба от 634 хил. лева.

- Какви инвестиции ще направи "Пристанищен комплекс - Русе" ЕАД тази година и в какво?

- За настоящата година е планирано закупуване на нова техника и машини във връзка с увеличения интермодален поток. Предвидена е и подмяна на част от най-амортизираната тилова техника. Държа да отбележа, че дружеството покрива изцяло със собствени средства инвестициите, които прави, без да има кредитно утежняване или някакво външно финансиране. Изпълнението на планираните инвестиции зависи пряко от постигнатите резултати и очакванията за бъдещо развитие.

- Какви нови клиенти успяхте да привлечете през последните години?

- Един от новите ни клиенти, които заработиха сериозно на терминал Русе-изток, е ПИМК ООД. Компанията организира превозите по жп линията от и до Австрия за транспорт на трейлери. Благодарение на този клиент, Русе-изток се превърна в първото речно българско пристанище, обслужващо подобен вид товари на регулярна основа. Надяваме се това да е само началото на един редовен и нарастващ товаропоток.

Привлякохме товародатели на генерални и насипни товари, които смея да кажа, разчитат на качествената услуга, която предоставяме, и не на последно място - на благоприятните търговски условия.

Терминал Русе-изток е разпределителен център при внос и експедиция на торове, логистичен хъб за внос, складиране и пренасочване на селскостопанска техника и строителни машини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай