Рупърт Мърдок се оттегля

Роденият в Австралия 92-г. магнат изгради глобална развлекателна и новинарска компания

Рупърт Мърдок се оттегля | StandartNews.com

Милиардерът Рупърт Мърдок се оттегля от поста председател на своята глобална медийна империя, предавайки го на сина си Лаклан, съобщиха Fox Corp. и News Corp.

Роденият в Австралия 92-годишен магнат, който изгради глобална развлекателна и новинарска компания, ще премине към статут на почетен член на двете компании в средата на ноември, съобщиха те. Това се случва след 70 години управление на медийната империя.

Рупърт Мърдок ще поеме новата роля на почетен председател, а синът му Лаклан ще стане едноличен председател на двете компании.

„От името на бордовете на директорите на Fox и News Corp, мениджърските екипи и всички акционери, които са се възползвали от неговата всеотдайна работа, поздравявам моя баща за неговата забележителна 70-годишна кариера“, каза Лаклан в изявлението си. „Благодарим му за неговата визия, пионерски дух, непоколебима решителност и трайното наследство, което оставя на компаниите, които е основал, и безбройните хора, върху които е повлиял“, добави по-младият Мърдок, както съобщава „Дейли мейл“.

Говорител на компанията потвърди, че Лаклан ще заеме новата позиция след годишните общи събрания в средата на ноември. Медийният магнат попадна в светлината на прожекторите на журналистиката през 50-те години на миналия век и стана главен изпълнителен директор в Холивуд през 1985 г., когато купи Twentieth Century Fox от петролния магнат Марвин Дейвис за 600 милиона долара.

В меморандум до служителите Мърдок пише: „През целия си професионален живот съм бил ангажиран ежедневно с нови идеи и това няма да се промени. Но моментът е подходящ да поема различни роли, знаейки, че имаме наистина талантливи екипи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай