Румен Петков: Някой иска да съсипе "Булгаргаз"

Енергийният министър дължи ясни отговори, каза още той

Румен Петков: Някой иска да съсипе "Булгаргаз" | StandartNews.com

Румен Петков излезе с позиция около казуса с продадения газ на Румъния и изнесената информация от енергийния министър днес на извънреден брифинг. Той заявява, че Александър Николов дължи ясни отговори на обществото, предава Нова телевизия.

„Принуден съм да информирам министъра за фактите, каквито са. На 3 февруари от 9 часа сутринта новото ръководство на „Булгаргаз“ управлява компанията, някой го е излъгал, че са влезли чак в петък. Но това е дребнотемие. 28 януари, петък, по общественодостъпна информация от газов хъб „Балкан“, имаме продадени всичко под 6 000 мегаватчаса. Понеже министърът се колебае между мегават и мегаватчаса, това е 570 500 м2 газ. Тоест, излишъците оттогава, до следващия петък, са се увеличили десет пъти”, заявява Петков.

Той представя хронологично подробности: „2 февруари са продадени 2 000 мегаватчаса. 3 февруари - встъпването в длъжност на новото ръководство - са продадени 10 000 мегаватчаса на газов хъб „Балкан“. 4 февруари - 12 000 мегаватчаса. 5 и 6 февруари – по 30 000 мегаватчаса (минимум чиста печалба 1,8 млн. евро)”.

Петков задава и въпроси по казуса. Твърди, че те имат своите ясни отговори. „Но министърът ги дължи на обществото. И ако не ги даде той, ще трябва да ги дадем други хора. Не защото влизаме в сговор с някой, а защото се борим за интереса на българските граждани и българската икономика”, заявява той.

„1. Кой и как определи цената от 150 лева на мегаватчас (за сведение на премиера, за първи път в света цял ден на борсата цената е една и съща – 150 лева на мегават)? И някой трябва да обясни този феномен.

2. Остава впечатлението, че купувачите са определяли цената, а не продавачите. Това също е лесно проверимо и очаквам с нетърпение и надежда да бъда опроверган.

3. Защо не насищаме хранилището в Чирен, а продаваме нашия евтин газ на братята румънци (газът в България е най-евтин в Европа – 55 евро на мегаватчас, в Румъния достига 100 евро на мегаватчас. Кои са милионерите, това знае министърът и новият шеф на „Булгаргаз“).

4. Министърът потвърди, че източват „Чирен“. Защо не промени заявката за съхранение, а позволи източването? Къде е програмата за съхранение при извънредни ситуации, с които ни плашат постоянно, в т.ч. и на първо място министър-председателят?”, гласят въпросите, отправени от Петков. 

„Заплашени сме „Булгаргаз“ да сключи договор за доставка на 500 млн. куб. м. втечнен газ на изключително висока цена. И всички действия, които се предприемат през последния месец по енергетиката, ни карат да се плашим, че някой иска да съсипе „Булгаргаз“ в този му вид, за сметка на доставка на скъп газ за икономиката. Казвам го сега и ще го повторя, когато една шайка безбъдници тръгнат за „оттатък“, допълва Петков.

Той заявява още: „Никога не съм бил вицепремиер и категорично отхвърлям номинацията, която ми беше направена от Александър Николов. Не защото той не познава нашата история, а защото аз съм човек, който не желае нищо в бъдеще”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай