Румъния няма да развива икономическите си отношения с Русия

Румъния няма да развива икономическите си отношения с Русия | StandartNews.com

Букурещ. Румъния се отказва от развитието на икономическите си отношения с Русия, заяви в ефира на телевизия Digi24 румънският премиер Виктор Понта, предаде Фокус.

По думите му "регионът е бил дестабилизиран заради действията на Руската федерация, било то заради анексирането на Крим, или заради действията на сепаратистите в Източна Украйна. Румъния не е директно засегната. Но Русия оказва влияние на Молдова и проевропейския й курс", каза Понта.

Междувременно министърът на икономиката на Швейцария Йохан Шнайдер-Аман каза, че страната не трябва да се присъединява към санкциите на ЕС срещу Русия, защото това ще отслаби ролята на Швейцария като посредник в украинската криза, съобщи в. "Швайц ам Зонтаг". Министърът отбелязва, че Швейцария е предложила своята помощ за разрешаването на украинската криза "стъпка по стъпка".

"Тази роля ще бъде отслабена, ако ние подкрепим санкциите на ЕС. Особено важно е това сега, когато има страна, която може да заяви, че тя не стои на нечия страна", казва той. Министърът не изключва в бъдеще Швейцария да преразгледа своята позиция по присъединяване към европейските санкции.

Варшава е поискала от ЕК компенсация от половин милиард евро заради загубите, които местните производители понасят в резултат на наложената от Москва забрана за внос на полски плодове и зеленчуци, съобщи газета.ру. Тя влезе в сила на 1 август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай