Румъния и Русия на нож заради "Лукойл"

Румъния и Русия на нож заради "Лукойл" | StandartNews.com

Нефтената компания "Лукойл" се оказа в центъра на мащабен скандал за укриване на данъци в Румъния седмици преди президентските избори в страната. Скандалът се разрази на фона на периодичното намаляване на доставки на природен газ от Русия към страни от Централна и Източна Европа и предстоящия зимен сезон. Въпреки че официално няма връзка между газовите доставки и разследването на румънските власти, според някои медии това е знак, че отношенията между Румъния и Русия са изострени.

Скандалът с "Лукойл" избухна на 2 октомври, когато румънската полиция извърши обиски в над 20 обекта на руската компания "Лукойл" във връзка с разследване за укриване на данъци и пране на пари, щетите от които се оценяват на 230 млн. евро. Прокурорите наложиха запор на горива на "Лукойл", складирани на пристанище Констанца, на стойност четвърт милиард евро. Междувременно компанията започна процедури по затваряне на рафинерията, която притежава в град Плоещ.

През последните дни обаче в аферата се забърка и президентът Виктор Понта, който ще стане обект на разследване седмици преди президентските избори, които се надява да спечели. Понта си заслужи гнева на магистратите, като предупреди прокурорите да се замислят за 3500-те служители на "Лукойл". Под предлог, че е загрижен за съдбата на служителите на "Лукойл" в Румъния, премиерът Виктор Понта критикува начина, по който прокурорите разследват един от най-големите случаи на пране на пари в страната, отбелязва в. "Гъндул". Веднага след изявленията на Понта запорът на банковите сметки и запасите от търговски продукти на компанията "Петротел-Лукойл", наложени като предпазна мярка, беше отменен, посочват вестниците в Букурещ. Остава в сила запорът върху сгради на "Лукойл", докато шефът на "Петротел-Лукойл" е под съдебен контрол, като е разследван за укриване на данъци и пране на пари. В. "Путеря" също отбелязва, че "снизходителността" на прокурорите е дошла един ден след изявленията на Понта. От компанията "Лукойл" съобщиха, че рафинерията "Петротел" в Плоещ започва процедури по подготовка за нормално стартиране на технологичните инсталации.
Премиерът ще бъде разследван от Висшия съвет на магистратите заради съмнения, че изявленията му засягат независимостта на правосъдието.

Независимият кандидат за президент Моника Маковей обвини Понта, че чрез изявленията си по случая доказва, че е по-заинтересован да защитава интересите на руснаците, отколкото да подкрепя коректното правосъдие, пише в. "Путеря". Маковей отбеляза прилики между казаното от премиера и изявления на руския посланик в Букурещ по същата тема.

В същото време в Букурещ се разрази още един скандал, в центъра на който отново се оказа Понта. Националната дирекция за борба с корупцията подозира няколко бивши министри от различни партии, че в периода 2000 - 2005 година са вземали подкупи от фирми в сектора на високите технологии. Румънският премиер отрича всички обвинения. Той твърди, че никога не е имал нищо общо с даването на обществени поръчки. Понта обаче ръководи държавния орган за надзор в Румъния, който е на пряко подчинение на министър-председателя. Между 2000 и 2004 година премиер на Румъния е многократно осъжданият за нелегално партийно финансиране, изнудване и подкупи Адриан Нъстасе, а Виктор Понта е смятан за негово политическо протеже.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай