Ръст на застраховките на кредити в пандемията

Хората най-често предявяваха застрахователни претенции за безработица в периода май-юли 2020 г., когато бяха подадени близо 50% от исковете

Ръст на застраховките на кредити в пандемията | StandartNews.com

Ръст на застраховките в пандемията отчитат застрахователните дружества.

През 2020 година клоновете в България на застрахователната компания БНП Париба Кардиф отчетоха увеличение от 62% на одобрените застрахователни претенции и повишение с 35,3% на изплатените суми в сравнение с 2019 година.

Изплатените суми са по застраховки на потребителски, ипотечни или стокови кредити, кредитни карти и други, отпуснати от банки или компании за потребителско кредитиране. Обезщетенията погасяват частично или напълно задълженията на кредитополучатели, изпаднали в затруднение при обслужването на заемите си най-често при застрахователни събития като безработица, временна нетрудоспособност (продължителен болничен) и загуба на живот.

Компанията осигури покритие дори и по рискове, които попадат в изключенията съгласно Общите ѝ условия, като освобождаване от работа по взаимно съгласие във връзка с временно преустановяване на дейността или намален обем на работа на компании, засегнати от пандемията. С цел да улесни своите клиенти, БНП Париба Кардиф намали броя на необходимите документи за предявяване на застрахователни претенции и предостави възможност за изцяло дистанционен процес по предявяване и електронно подписване.

Все повече българи осъзнават, че сключването на застраховка по кредитни продукти не е допълнителен разход, а носи сигурност за бъдещето и финансова стабилност при настъпване на непредвидени обстоятелства. Това се доказва от ръста от 15% на сключените застраховки към БНП Париба Кардиф, България през пандемичната 2020 година спрямо 2019 година. Така през 2020 година компанията отчита в България 1,4 милиона активни полици.

През последните четири години броят на одобрените застрахователни претенции нарасна със 117,6%, а размерът на изплатените обезщетения – със 121%. Беше отчетен ръст и по отношение на размера на изплатените обезщетения. През 2020-а той достигна 12,9 милиона лева, докато през 2017 година беше 5,8 милиона лева. Това показва, че финансово-застрахователната грамотност расте и българите все по-често застраховат кредитите си. Хората осъзнават цената на сигурността и, че застраховането на плащанията носи сигурност за бъдещето и се отплаща при нежелана безработица, продължително боледуване и, за съжаление, загуба на живот.

През 2020-а година броят на одобрените претенции за риска „Временна нетрудоспособност“ нарасна с 23% в сравнение с 2019 година, а изплатените компенсации отбелязват ръст от 31,4% в сравнение с 2019 година до 2,7 милиона лева.

Броят на одобрените претенции за риска „Нежелана безработица“ нарасна с 309% през 2020 година в сравнение с предходната. Нарасна и обемът на изплатените обезщетения – през 2020 година той беше 1,04 милиона лева, което е ръст от 39,6% в сравнение с 2019 година. Хората най-често предявяваха застрахователни претенции за безработица в периода май-юли 2020 г., когато бяха подадени близо 50% от исковете.

Броят на одобрените претенции за „Загуба на живот“ нарасна с 60% в сравнение с 2019-а година, а изплатените компенсации достигнаха сумата от 5,1 милиона лева.

„През 2020 година българите осъзнаха цената на сигурността и фактът, че да застраховаш финансовите си активности не е допълнителен разход, а инвестиция в защитата на стандарта ти на живот“, казва Марио Костов, управител на БНП Париба Кардиф, клонове България

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай