Ръст на имотите в Бургас, спад в София

Според портала Numbeo, София заема 122-а позиция с цена от 2 582 евро/кв. м

Ръст на имотите в Бургас, спад в София | StandartNews.com

През четвърто тримесечие на 2022 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 0.4% спрямо предходното тримесечие и с 13.4 % спрямо същото тримесечие на 2021 г. Спрямо предходното тримесечие най-голямо увеличение е регистрирано в град Стара Загора (+7.4%), следван от Бургас и Варна - съответно с (+4.7%) и (+2.1%), а понижение на цените се наблюдава в град София (-2.5%). В централната част на столицата и районите от широкия център цените на ново строителство в начален етап стартират от 1600 до 1800 евро/кв.м., а според данни на компанията, сделки се реализират и на цени от 1700 до 2700 евро/кв.м. Най-много имоти се предлагат в Студентски град, Надежда и Овча купел. Средните цени на имотите са в широк диапазон - между 1350 евро/кв.м. до около 1800-1900 евро/кв.м., в зависимост от това дали са завършени или не, къде точно се намират и дали се предлагат с място за паркиране. Най-голямо е предлагането при двустайните и тристайните апартаменти, сочат данни на данни на Arco Real Estate. 

Според портала Numbeo, София заема 122-а позиция с цена от 2 582 евро/кв. м, което е почти колкото Атина (2596 евро/кв. м) и Валенсия (2553 евро/кв. м). Средната цена на двустайните жилища в столичния квартал "Павлово" например е 2010 евро на кв. метър. През същия месец на миналата година тя е била 1407 евро на квадрат. Оказва се, че само в рамките на година повишението на цените е с над 600 евро/кв.м. Много голямо е увеличението и в квартал "Хладилника" - с над 39% за година. В момента средната цена в квартала е близо 2405 евро на кв. м, което е с 677 евро повече от същия месец на миналата година.

За цените на имотите важна роля изиграва и инфлацията, която към април т.г. бе 14% у нас. Ако инфлацията продължи да намалява, то това ще доведе и до забавяне на ръста и евентуалното спадане на цените на имотите. Прогнозата на БНБ е, че предстоят месеци на по-високи лихви по жилищните кредити, което пък ще оскъпи покупката на имот със заем.

Въпреки това българите продължават да теглят заеми за закупуването на жилища. Данните показват, че на годишна база кредитите за жилище са нараснали с над 17%. Общо кредитите за домакинствата са 34.100 млрд. лв или 19,3% от БВП в края на първото тримесечие на тази година. В сравнение със март 2022 г. кредитите са се увеличили с 14,6%.

Фактори, които ограничават нарастването на цените на жилищата общо за икономиката в края на 2022 г., са отслабването на нагласите на домакинствата за придобиване на жилище и понижението на обема на сключените сделки за покупко-продажба (с -23.5% на годишна база). Същевременно фактори, които подкрепят търсенето на жилища и съответно да допринасят за задържането на цените им на достигнатите високи равнища, са растежът на доходите от труд, силната кредитна активност, отрицателните реални лихвени проценти по жилищните кредити, а също така и натрупаните спестявания в икономиката и ограничените алтернативи за тяхното инвестиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай