Розобери с молба до Мутафчийски

Новите изисквания на Здравното министерство ще донесат допълнителни разходи за бранша

Розобери с молба до Мутафчийски | StandartNews.com

И розопроизводителите у нас са изправени пред риска от фалит. Причината обаче е свързана с нови разпоредби заради коронавируса, които ще увеличат разходите им, а приходите въобще не знаят кога ще ги получат. За това алармира един от собствениците на розови градини в село Бегово, Пловдивско, пред БНР.

Собственикът на 200 декара розови насаждения Мариян Русев обяснява, че те извозват работниците си до градините с малки 7-местни бусове. За неговата градина обаче той трябва да събере минимум 150 работници. Според препоръките на здравното министерство и националния оперативен щаб обаче трябва да се возят не повече от 3-4 души, седнали през седалка. Това е непосилно икономически за розопроизводителите и затова те молят Мутафчийски и щаба да отхлабят мерките за работниците им..

В същото време производителите са притеснени от ниската изкупна цена, която е очертава да е около 2,50 лева. Това обаче е под критичната поносима цена.

Тя ще е рамките на миналогодишната, а тогава след протести част от производителите унищожиха посевите си в израз на недоволство, а схевмата за плащане беше променена с увеличаване на авансовите вноски. Сега обаче производителите се съмняват, че ще успет да имат същата договорка.

Сезонът на розите стартира в рамките на няколко седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай