Росатом подписа с Фраматом и Дж Електрик за Белене

Фирмите размениха меморандуми

Росатом подписа с Фраматом и Дж Електрик за Белене | StandartNews.com

Държавната корпорация „Росатом“ постигна споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ в България. 

Меморандумите бяха подписани от Кирил Комаров, първи заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на „Росатом“, Фредерик Лельовр, старши изпълнителен вицепрезидент по регионалните продажби на Framatome SAS и Микаел Керуле, президент на General Electric Steam Power.

Петкова: Никога не е спирана процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене"

В съответствие със споразуменията, компаниите ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“.


В рамките на постигнатите споразумения, при условие че руската държавна корпорация „Росатом“ бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.

„Подписаните меморандуми свидетелстват за постоянно високото ниво на доверие между нашите компании. Уверени сме, че международното сътрудничество на лидерите в атомната индустрия ще помогне за създаване на оптимални финансови и технически условия за реализирането на проекта АЕЦ „Белене“, каза Кирил Комаров.

По-рано „Росатом“, Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидата за осъществяването на проекта АЕЦ „Белене“, заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation - KHNP).

„Росатом“ вече успешно си сътрудничи с Framatome SAS и General Electric по международни проекти като АЕЦ „Пакш“-2 в Унгария и АЕЦ „Ханхикиви“-1 във Финландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай