Режат измамите с горива за отопление

Режат измамите с горива за отопление | StandartNews.com

Цигарите поскъпват на три стъпки от 2016 г.

Схемите за ощетяване на държавния бюджет чрез горива за отопление ще бъдат пресечени с приетите от Министерски съвет промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Горивата за отопление се облагат с намален акциз от 50 лв. на 1000 литра вместо стандартната ставка от 645 лв. Затова досега се използваше схема за препродажба на горива за отопление между много фирми, като една от тях се оказва бушон. Така горивата първо изчезват, а после се появяват в резервоара на селскостопанска техника. С промените ще се забрани получаването на горива за отопление от лица, които нямат отоплителни инсталации. Освен това горивата ще се доставят само на адреса на горивната инсталация.

С промените ще бъде запушена още една дупка за изтичане на акцизи от хазната. В момента от акциз са освободени горивата за пътнически самолети и кораби, но не и за тези, които се използват за спортни и развлекателни цели. С промените в закона акциз ще се дължи за горивото и в случаите, когато се наеме цял самолет за развлечение или той се ползва от самия собственик. Отменя се и правото на железопътните превозвачи да си възстановяват платения акциз за използвания ток. Отпадъците от тютюн пък ще може да се унищожават само от предприятия с лиценз за третиране на отпадъци.

Предвижда се и едно облекчение за бизнеса. Ще отпадне ограничението, ако разрешението на търговец на цигари бъде отнето, той да не може да извършва тази дейност в рамките на 3 години.

Няма да се постави бандерол върху хранителни добавки, съдържащи алкохол, когато са в опаковки до 50 мл, предвиждат още промените.

Предлага се и график за повишаване акцизите върху цигарите до достигането на минималните за ЕС нива. Следващото вдигане на акцизите ще бъде от началото на 2016 г., като цената на кутия ще се повиши с близо 30 ст. Повишения на цените на цигарите ще има и през 2017 г. - с около 17 ст., и от началото на 2018 г. - с близо 26 ст. Като през всяка от тези години повече ще нарастват цените на по-скъпите цигари, а по-малко ще се вдигат цените на по-евтините марки. Това че акцизите за цигарите ще се вдигнат чак след една година, министърът на финансите Владислав Горанов обясни с това, че първо държавата трябва да се справи с "контрабандата на цигари, която процъфтява през последната година и половина".

Акцизи за цигарите (за 1000 къса)

Година Данък

2014 г.: 101 лв.+23% от цената, минимално 148 лв.
2015 г.: 101 лв.+23% от цената, минимално 148 лв.
2016 г.: 101 лв.+25% от цената, минимално 161 лв.
2017 г.: 101 лв.+27% от цената, минимално 168 лв.
2018 г.: 101 лв.+28% от цената, минимално 177 лв.

 

ДДС за интернет по адрес на абоната

Нови правила при облагането на доставката на интернет предвиждат приетите от Министерски съвет промени в Закона за ДДС. Те се правят, за да се въведат в родните закони правилата на ЕС. С промените се дефинира мястото на доставка на далекосъобщителни услуги и услуги за радио и телевизионно излъчване, както и услуги, извършвани по електронен път. Предвижда се тези услуги да се облагат от държавата, където получателят има постоянен адрес или пребиваване. Министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че когато доставчик на далекосъобщителни услуги, извършвани по електронен път, какъвто би могъл да бъде един интернет доставчик, се намира на територията на държава от ЕС, но извършва доставки за териториите на други държави членки, то ДДС-то, което той събира, трябва да бъде внасяно в администрацията на държавата членка, в която той е ситуиран като седалище. А държавата членка и приходната й администрация има ангажимент да разпредели ДДС-то в полза на другите държави членки пропорционално на обема на извършените доставки.

 

По-малки помощи за Югозападна България

По-малки помощи под формата на намалени данъци ще може да получават фирмите от Югозападния регион на страната. Това предвиждат приетите от МС промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Корпоративният данък в момента се преотстъпва на предприятия, които инвестират в райони с безработица с 25% по-висока от средната за страната. Преотстъпеният данък не може да превишава 50% от стойността на първоначалната инвестиция. С промените в закона преотстъпваният данък за компаниите в Югозападния регион ще може да бъде до 25% от направената инвестиция. За останалите региони на страната прагът остава 50%. Това се прави заради изискванията на ЕС. А общата сума на държавната помощ може да бъде до 200 хил. евро.

 

Подаваме данъчните си декларации по интернет

Данъчните декларации ще може да се подават безплатно по интернет от началото на 2015 г. Ще отпадне изискването декларациите да са подписани с електронен подпис, за да се пуснат до НАП по мрежата. Декларациите ще се подават с персонален идентификационен код (ПИК), който и сега може да се вземе безплатно от офис на НАП. Досега само 14% от декларациите за облагане на доходите се подаваха по интернет. С приетите от МС промени в данъчните закони се отменя и налогът от 5%, с който сега се облагат доходите от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения, плащани от местни фирми на компании от ЕС, когато платецът и получателят на дохода са свързани лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай