Петък,

Ресторантьорите плашат с бунт заради сметките за ток

От: Агенция Стандарт -
225
Ресторантьорите плашат с бунт заради сметките за ток
A
A
A

Ресторантьорите са в готовност за национален протест, предаде bTV. Причината – огромните сметки за ток през декември.

Кристиян е управител на ресторант. За декември трябва да плати близо 34 000 лв. за ток.

„Това за нас е непосилно. Мисля, че за всички хора в бранша е така. Миналогодишната ни сметка за ток за декември е 8000 лева“, отбелязва той.

Всичко, което бизнесът на Кристиян изкарва, отива за покриване на разходи.

В заведение в София казват, че плащат промишлен ток като в завод, а сумата от около 6000 лева, която трябва да получат като помощ от държавата, определят като недостатъчна. Затова мислят за протест.

„Тази минимална помощ, която е крайно недостатъчна от 129 лева, ще дойде със сметката на януари. Това означава, че ще дойде около 12 февруари. Приемете, че два месеца българският бизнес ще кредитира нергоразпространението“, отбелязва Ричард Алибегов – председател на Асоциацията на заведенията.

„Използваме всички възможни ресурси“, уверява министърът на енергетиката Аександър Николов. „Допълнително предлагане на количества и омекотяване на пиковите цени на тока, така и във формат на компенсации“, пояснява той.

Министърът на труда и социалната политика също посочва, че се търси разрешение от страна на правителството  за компенсиране на високите цени на електроенергията и до дни ще бъде обявено.

Експерти обаче са на мнение, че държавата не може да поеме всички разходи за ток на бизнеса.

„Специално заведения и ресторанти, които излязоха на свободния пазар това лято, имаха 12 месеца преди това да се ориентират и да си намерят търговец и да си сключат договори“, според енергийният експерт Калоян Стайков.

Заради спада в оборотите, заведенията твърдят, че трудно плащат и заплати на служителите си.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията