Решено: Назначават временен синдик в КТБ

Решено: Назначават временен синдик в КТБ | StandartNews.com

С промените в Закона за банкова несъстоятелност, приети на второ четене, Народното събрание одобри назначаването на временен синдик, предаде „Фокус". Промените бяха поискани от премиера Бойко Борисов и одобрени от представителите на всички парламентарни групи.

Бойко Борисов заяви пред депутатите, че банката се разграбва и само така ще бъде гарантирано имущество на КТБ и защита на обществения интерес, тъй като най-големия кредитор е българската държава.

Конкретна промяна е преди да постанови решение по искането на Централната банка за откриване на производство по настоятелност, съдът във основа на молба от Централната банка или на фонда да постанови спиране на съдебните и арбитражните дела срещу имуществото на банката, да допусне други предписани от закона мерки, които обезпечават наличното имущество на банката. По молба на фонда в случаите, когато квесторите са назначени от Централната банка преди решението за отнемане на лицензията за извършване на банкова дейност, назначава временен синдик, предложен от фонда.

Временният синдик ще има правомощията да представлява банката с отнета лиценция, да управлява текущите й дела, да управлява и опазва имуществото й.

Временният синдик публикува на страницата на фонда в интернет ежеседмични отчети за дейността си, в които описва всички свои действия без информация, която е защитена от закона. Отчетите ще се изпращат и до министъра на финансите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай