Ремонтите в столицата пред провал заради спрените европари

Ремонтите в столицата пред провал заради спрените европари | StandartNews.com

София. Едни от най-сериозните проекти на столична община са застрашени от провал заради спрените плащания по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие". Това обяви и зам.-кметът по финансите на столицата Дончо Барбалов.

По думите му ще бъдат засегнати: заводът за отпадъци, ремонтът на пространството около Националния дворец на културата (НДК), обновлението на градския транспорт с нови автобуси, тролейбуси и трамваи, изграждането на канализацията на Банкя, реконструкцията на Централната баня и много други по-малки проекти.

Само за тази година са застрашени общо 210 млн. лева.

Барбалов обясни, че по проекта на завода за отпадъци, който много трудно беше одобрен за финансиране по "Околна среда", общината е получила само аванс от 95 млн. лева от общо 291.5 млн. лева безвъзмездни евросредства. Общата стойност на проекта е близо 346 млн. лева, които според Барбалов няма как да бъдат платени само от общинския бюджет.

Застрашени са и проектите за обновлението на градския транспорт в София. До момента са доставени 34 тролейбуса от общо 50, но само 23 са платени по "Регионално развитие". За останалите тече срок за плащане, след който започват да текат и лихви. И за тези плащания общинският бюджет няма пари.

Пред провал са и новите автобуси и трамваи, които трябва да пристигнат до края на годината в София. По "Околна среда" се очакват нови 126 автобуса за 79.2 млн. лева, като отделно са още 170 автобуса, за които още преди няколко месеца се разбра, че няма европари. Не е известно бъдещето и на 10 млн. лева за проекта за интегриран градски транспорт.

Доста се бави и проектът за трамвай до Студентски град, който е за 20 млн. лева по "Регионално развитие". В София пристигнаха вече пристигнаха новите 20 трамвая по "Околна среда" за общо 33 млн. евро, от които 20% също не са платени.

Сред заплашените от липса на достатъчно средства проекти е и ремонтът на Централната баня в София, с който мястото ще се превърне във виртуален музей.

Барбалов отчете 8% повече събрани приходи за първите пет месеца - 299 млн. лева, спрямо същия период на 2013 г. Повече са и събраните такса смет, неданъчните приходи и данъчните приходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай