Ремонтът на паметника на Левски - за 20 хил. лв

Ремонтът на паметника на Левски - за 20 хил. лв | StandartNews.com

София. 20 бона ще струва възстановяването на металната декорация на паметника на Апостола на свободата в центъра на София. Това обяви зам.-кметът по културата Тодор Чобанов, който вчера получи от Националния исторически музей един от откраднатите грифони. Пластиката, брутално отрязана от основата на един от фенерите, бе предадена на музея от анонимен дарител. Той я откупил от евентуалните крадци, но не желае да разкрие самоличността си.

Тепърва ще потърсим дарителя, за да разговаряме с него, заяви шефът на 5-о РПУ в столицата Василев, който също присъства на предаването на скулптурата. По думите му обаче полицията не може да го накара насила да даде информация за лицата, които са му я предали.

Общо 37 са липсващите части от металната декорация около паметника. За някои от тях, като оградата с веригите и металните сфери върху каменните колонки няма запазени модели. Те ще се възстановяват само по чертежи, заяви реставраторът Марин Марков, поканен от общината да възстанови паметника в първоначалния му вид. Марков бе реставраторът на конната скулптура на Цар Освободител на площад "Народно събрание". Монументът ще бъде готов за честването на смъртта на Левски на 19 февруари, обеща зам.-кметът Тодор Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай