Развързват ръцете на фирмите при бартер

Развързват ръцете на фирмите при бартер | StandartNews.com

Държавата ще развърже ръцете на фирмите при бартерни сделки. Това ще стане с промени в Закона за ДДС, подготвени от Министерството на финансите. Текстът предвижда данъчната основа, върху която се плаща ДДС при бартерни сделки, да бъде определяна спрямо разходите за предоставяне на услугите или изработване на стоките, които се разменят.

Според настоящия закон ДДС се плаща върху пазарната цена на стоките или услугите, предмет на сделката. Тази промяна ще даде шанс на фирмите да намаляват плащаното ДДС при бартери. Ще се облага само себестойността на разменяните стоки и услуги, а не цялата им пазарна стойност. Все пак, предвиден е и вариант, в който фирмите участници в сделката не могат да определят размера на разхода за получаване на разменяната стока. Тогава отново ДДС ще се плаща върху пазарната цена на стоките или услугите, предмет на бартера.

Четворно да бъде увеличен срокът (от 3 месеца на 12 месеца), в който новорегистрирани по ДДС фирми ще могат да си приспадат данъчен кредит за извършените до регистрацията разходи, предвиждат още промените в закона. Предвиждат се облекчения и в случаите, когато държавата или общината предоставят имот за детска градина. В тези случаи да предоставянето на имота няма да се плаща ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай