Разширяваме сътрудничеството с Молдова

Разширяваме сътрудничеството с Молдова | StandartNews.com

"Има голям потенциал за разширяване на икономическото сътрудничество между България и Молдова, особено в сферите на иновациите, технологиите, образованието и туризма". Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на Осмото заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество, която се проведе днес в София. Съпредседател от българска страна е зам.-министър Везиева, а от молдовска – заместник-министърът на икономиката г-н Виталие Юрку, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

По време на заседанието бяха разгледани въпроси в основните области на двустранното икономическо сътрудничество - взаимната търговия, енергетика, туризъм, селско стопанство, информационни технологии, транспорт. Комисията набеляза съгласувани мерки за разширяване на институционалните и бизнес връзки между двете страни в обсъдените сфери.

При подписването на двустранния протокол от Пленарното заседание на Междуправителствената комисия зам.-министър Везиева заяви, че възможни направления за активизиране на сътрудничеството с Молдова и увеличаване на стокообмена могат да се търсят в областта на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, селското стопанство и износа на машини за преработване на земеделска продукция. По нейни думи неизползвани възможности има и в сферата на химическата и фармацевтичната промишленост, както и IT индустрията. Туризмът също отбелязва ръст през последните години, допълват от МИ.

Зам.-министър Везиева обяви, че през следващите години между България и Молдова ще бъде развивана индустрия, базирана на наука и високи технологии. Приоритетни в това отношение ще бъдат свободните икономически зони, в които има добри условия за привличане на инвестиции във високотехнологични производства и услуги. Везиева посочи, че има възможност и за разработване на съвместни проекти по Дунавската стратегия, като изтъкна две от областите в Стратегията, свързани с инфраструктура и екосистема като най-благоприятни за общи програми.

С цел засилване на бизнес активността бе подписан и Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в България /ИАНМСП/ и Организацията за развитие на малките и средните предприятия на Република Молдова. Български и молдовски фирми потвърдиха наличието на интерес към сътрудничество с участието си в бизнес форум, който двете агенции организираха в рамките на посещението на молдовската делегация.

Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и молдовската Организация за привличане на инвестициите и насърчаване на износа също подписаха Меморандум за разбирателство, който ще даде по-широки възможности за партньорство.

През 2015 г. стокообменът между Република България и Република Молдова е в размер на 102,4 млн. щатски долара. 

Най-голям е българският износ при група стоки: нефтопродукти (35,8%), медикаменти (9,2%), пластмасови едножични влакна (7,7%), стъклен амбалаж (4,3%) и повърхностно активни вещества (2,6%). Вносът от Молдова се формира от нефтени масла (24,7%), броячи за течности, газове и електричество (21,2), семена от слънчоглед (12,2).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай