Присъдата! Коя валута ще мачка света

Според последните аналази в Щатите

Присъдата! Коя валута ще мачка света | StandartNews.com

Ако инвеститорите са съгласни с едно нещо тази година, то е, че доларът ще поевтинее. Това направи повишението на зелената валута с 2% през последния месец особено объркващо, пише Ройтерс.

Инфлацията в САЩ се охлажда, а Федералният резерв може да наложи пауза в увеличаването на лихвите следващия месец.

Индексът на долара, който измерва стойността на американската валута спрямо шест други, се е повишил с 2% от средата на април до около 103 пункта, макар че все още е с 10% надолу спрямо 20-годишния си връх от миналия септември от 114,78 пункта. Основното обяснение за валутните стратези в момента е, че проблемите с тавана на дълга подкрепя долара.

Силата на щатския долар напоследък до голяма степен се дължи на завишеното търсене на сигурно убежище предвид „неизвестните неизвестни“, коментира валутният стратег в Commerzbank Естер Райхелт. 

„Колко тежки са уязвимостите на американските регионални банки и какъв може да е резултатът от ескалирането на конфликта по тавана на дълга на САЩ?“, задава въпросите тя.

Някои тревожи сигнали за световния икономически растеж може също да допринасят за купуване на сигурни убежища. Данните от Китай тази седмица показаха, че икономиката се е представила по-слабо през април. Алвин Тан, ръководител на валутната стратегия за Азия в RBC Capital Markets, се съмнява в аргумента за сигурността.

Инвеститорите са направили големи залози срещу долара. Нетните къси залози на хедж фондове и други спекуланти възлизат на 14,56 млрд. долара миналата седмица, показват данни на Комисията за търговия със стокови фючърси. Това е най-голямата подобна позиция от средата на 2021 г.

Обратно на интуицията, това позициониране може да помогне за стимулиране на ралитата. Ако доларът се повиши леко, някои търговци може да бъдат принудени да затворят късите си позиции, като купуват зелената валута, което след това вдига неговата стойност.

„Доларът е много, много свръхпродаден“, казва Честър Тонифър, валутен стратег в BCA Research. Това е един технически индикатор. Но един прост технически индикатор е, че е много нетипично за вас да имате праволинеен спад на долара", допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай