Разкриха олигопол над нивите в България

Българин контролира над 1 млн. декара

Разкриха олигопол над нивите в България | StandartNews.com

В България 4% от фермите стопанисват 80% от земеделските земи. Този извод направи доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания (ИИИ) към БАН пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му 22 стопанства контролират 60% от нивите. Доц. Боюклиев коментира, че най-големият поземлен собственик, който контролира над 1 млн. дка, е българин и случаят е единствен по рода си в Европа. В същото време най-дребните ферми у нас осигуряват половината от заетостта в земеделието.

Според доц. Огнян Боюклиев 94% от стопанствата в страната произвеждат продукция основно за лично потребление, а останалите 6 на сто - за пазара.

Само в България и Чехия доскоро нямаше таван за субсидиите за фермерите, коментира доцентът съществуващата концентрация в ползването на земите. По думите му ограничението у нас е въведено така, че по-миналата стопанска година са били засегнати само седем юридически лица, а миналата – нито едно. А в другите държави от ЕС има реален таван на субсидиите, а парите над този таван се разпределят, така че отиват при най-малките фермери. А при нас най-трудно вървят проектите на малките фермери, каза доц. Огнян Боюклиев.

Изследователят препоръча да се работи върху добавената стойност и да се фокусираме върху доставките на качествена прясна храна, дошла от ферми, отдалечени най-много на 30–40 км от потребителя. 80% от зеленчуците в търговската мрежа са вносни, заяви доц. Огнян Боюклиев. България е голям вносител на сурогати, от които се правят млечни и месни продукти, допълни икономистът от БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай