Вторник,

Раздават подаръци вместо коледни бонуси

От: Рачо Рачев -
Раздават подаръци вместо коледни бонуси
A
A
A

Коронавирусът променя не само ежедневието ни, но и практиката на фирмите да поощряват служителите си. Началниците вече разнообразяват пакета от социални придобивки, за да наградят хората си спрямо индивидуалните им постижения. Затова тази година вече се раздават ваучери, комисионни, а по-малко бонуси, обвързани с представянето им. Предоставят се много материални, но не преки финансови стимули, пише "Монитор".

Данните са на голяма HR фирма, проучила 100 български и международни компании от секторите ИКТ, аутсорсинг, финанси, търговия и производство, базирани основно в София и Пловдив.

Тенденцията от предишните години компаниите да са ориентирани към поощряване на доброто представяне и да плащат бонуси за постигнати резултати, а не за конкретни празници, става още по-осезаема през 2020 г.

Това беше масова практика и досега в големите международни компании, но ковид кризата промени бонусната система на целия пазар на труда в България. Компаниите, които имат финансова възможност за допълнителни стимули към служителите си, тази година ще инвестират в тематични за сезона продукти и подаръци.

Тази година несъмнено най-важните допълнителни придобивки за служителите са именно надеждната допълнителна здравна осигуровка, възможността за работа от вкъщи и допълните дни отпуска. Наблюденията на Adecco България над пазара на труда у нас показват, че въпреки предизвикателната година компаниите не са се отказали от заплащането на допълнително здравно осигуряване на служителите си, което е доказателство за целогодишната грижа на работодателите за благосъстоянието на хората.

Запазването на емоционалното здраве и чувството за принадлежност към екипа, също са сред основните фокуси в компаниите. Много от тях са разработили допълнителни придобивки като програми за консултации с психолог, отворени дискусии за удовлетвореността и страховете на служителите. Част от работодателите предлагат опцията да заменят картите за спорт, които са осигурявали на служителите си с целево финансиране за закупуване на фитнес уреди за дома. Компаниите внедряват и много онлайн активности, имитиращи стандартния тиймбилдинг. Виртуални ще са и някои от коледните корпоративни партита, където ще има такива, като работодателите залагат на все повече креативни идеи как да бъдат организирани с изпращането на продукти и индивидуални подаръци в домовете на служителите, например.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички