Пуснаха първите български череши, шокираща цена

От асоциацията на овощарите прогнозират по-ниски цени след средата на юни

Пуснаха първите български череши, шокираща цена | StandartNews.com

Килограм български череши струва 39 лева, а вносните - до 80 лева. Това показва проверката на bTV по столичните пазари.

Червения плод от Испания се пордава на цени от 50 до 80 лева за килограм. При появата на екипа на телевизията търговецът маха цената. В съседство ги продават за 39 лева с етикет „български“.

Кирил Добрев, който оглежда около 100 декара череши в кюстендилско обяснява високите цени с вноса. В сезона не очаква обаче покачване.

„Тука сланата не можа да унищожи черешите, обаче след това не се опрашиха добре в резултат на неблагоприятното време и реколтата няма бъде много добра“, твърди той.

Казва, че производителите в региона намаляват, защото трудно покриват разходите си, а добър пазар на едро няма.

„Черешопроизводството без преработващи предприятия в района на кюстендилска област е неперспективно“, твърди Кирил Добрев.

От асоциацията на овощарите прогнозират по-ниски цени след средата на юни, когато се очаква по-масово предлагане на пазара.

„Реколтата тази година се очаква да е по-слаба заради студеното време в края на март и повредените цветове. Цените се очаква да са по-високи от миналата година“, категорични са от асоциацията на овощарите.

Разходите за труд и по-скъпите препарати за защита тласкат цените нагоре, обясниха от асоциацията. Така ранните сортове родно производство се очаква да стигнат до крайния клиент на цени между 6-10 лева за килограм, а с масовото предлагане цените вероятно ще паднат до 4-5 лева, прогнозират още от бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай