Пускат ток за бедните (ОБЗОР)

Пускат ток за бедните (ОБЗОР) | StandartNews.com

На Българската независима енергийна борса (БНЕБ) ще могат да се сключват и дългосрочни договори след 1 юли 2016 г., съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Преди дни с решение на БЕХ капиталът на БНЕБ е увеличен с цел да се закупи електронна платформа за търговия за дълги срокове - 3 месеца, 6 месеца, година и пр. Следващата стъпка ще е закупуване на платформа за търговия на ток в рамките на деня, което ще стане от началото на 2017 г. Засега на БНЕБ се търгува ток само за следващия ден. Рано или късно цялата произведена електроенергия ще бъде търгувана на БНЕБ, коментира министърът. Пълната либерализация на битовия сектор в България може да отнеме между 3 и 5 години, коментира постоянният представител на Световната банка у нас Тони Томпсън.

Временно въвеждане на социална тарифа на тока за енергийно бедните е един от обсъжданите варианти за подпомагане на социално слабите потребители при пълната либерализация на пазара от 1 април. Това обясни на конференция за освобождаването на електроенергийния пазар министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Първо обаче ще трябва да се дефинира кои граждани са енергийно бедни, да бъдат съставени ясни критерии за тази група лица, а чак след това да се разработят и мерките за защитата им, каза министър Петкова. За целта се обсъждат различни варианти съвместно с Министерството на труда и с КЕВР, анализираме и опита в други страни, допълни Петкова. Тя напомни, че България е с най-висок процент енергийно бедни граждани в ЕС - близо 30% според доклад на "Евростат".

Въвеждането на социална тарифа ще бъде временна мярка, която ще обхване най-уязвимите потребители - хора, които отговарят на определени критерии за доход, възраст и социално положение, посочи министърът. Тарифата ще бъде за определено количество еленергия, която покрива най-неотложните нужди на потребителите, посочи министър Петкова.
Обсъжда се идеята да не бъде изключван тока на лица в тежко здравословно състояние, които са на поддържащо лечение с апаратура, поясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Чакаме китайци за АЕЦ

България не се отказва да търси инвеститори от Китай за изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй", стана ясно от думите на министър Теменужка Петкова на енергийна конференция. Зам.-министърът на енергетиката Николай Николов е бил на посещение в Китай миналата седмица заедно с експерти от АЕЦ „Козлодуй" с цел да проверят как работи технологията на Westinghouse там, поясни Петкова. Много е рано да се говори за окончателни новини, каза Петкова и допълни, че предстоят преговори с потенциални инвеститори, както и с американската компания относно нуждата и изграждането на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по различна, неруска технология.

Създадоха Национална енергийна камара

Национална енергийна камара създадоха няколко големи инвеститори в енергийния сектор у нас - Българската фотоволтаична асоциация, Българската ветроенергийна асоциация, Асоциация "Хидроенергетика", EVN България, ЕЙ И ЕС България, Енерго-Про, Контур Глобал и ЧЕЗ България. Първи съпредседатели на камарата са Робърт Дик, председател на УС на EVN България, и Оливие Маркет, изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България". Дългосрочният договор за изкупуване на енергия е напълно съвместим с либерализацията на енергийния пазар, заяви Оливие Маркет на енергийна конференция. Очакваме Световната банка да предложи подходящ механизъм за излизането на "ЕЙ И ЕС" на независимата енергийна борса, допълни той.

Дългосрочни договори за ток ще сключват на БНЕБ

На Българската независима енергийна борса (БНЕБ) ще могат да се сключват и дългосрочни договори след 1 юли 2016 г., съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Преди дни с решение на БЕХ капиталът на БНЕБ е бил увеличен именно с цел да се закупи специална електронна платформа за търговия за дълъги срокове - 3 месеца, 6 месеца, година и пр. Следващата стъпка ще е закупуване на платформа за търговия на ток в рамките на деня, което ще стане от началото на 2017 г., каза Петкова. Засега на БНЕБ се търгува ток само за следващия ден. Рано или късно цялата произведена електроенергия ще бъде търгувана на БНЕБ, коментира още министърът. Това е записано в предварителния доклад на Световната банка за модела за либерализацията на пазара. Пълната либерализация на битовия сектор в България може да отнеме между 3 и 5 години, коментира постоянният представител на Световната банка у нас Тони Томпсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай