Пускат автобуси до 55 места през ГКПП „Маказа" към Гърция

Пускат автобуси до 55 места през ГКПП „Маказа" към Гърция | StandartNews.com

Регионалният съвет за развитие на Южен централен район, в който влизат областите Кърджали, Хасково, Смолян, Пловдив и Пазарджик, подкрепи предложението на областния управител Илия Илиев за споразумение с Гърция, което да регламентира преминаването на автобуси /до 55 места/ през ГКПП „Маказа". Обектът е въведен в експлоатация в края на 2012 г. и от есента на 2013 г. е отворен за движение с ограничение за автомобили до 3,5 т.

Към настоящия момент „Маказа" е вторият по значение пункт по българо-гръцката граница по отношение на лекия трафик, като броят на преминаващите през него /предимно българи, гърци и румънци/ продължава да расте. В средата на февруари, с писмо до МВнР, Илиев поде инициативата да бъде сключено споразумение с гръцката страна за допуск на автобуси през ГКПП-то, за да се улесни туристическия и културен обмен с южната ни съседка. От инженерно-техническа гледна точка от българска страна не съществуват проблеми това да се случи и това е упоменато в документацията за годност на строежа. Няма да им спънки и при осъществяването на граничния и митническия контрол.

В предложението на областния управител е залегнало още изграждането на солиден метален навес над зоната за паспортен контрол и масивен санитарен възел, тъй като в момента проверките се извършват на открито, което създава неудобства и на служителите, и на гражданите при валежи от дъжд и сняг.

На заседанието на РСР, което се проведе днес в Кърджали, присъстваха трима заместник-министри – Иван Аспарухов /на МРРБ/, Валери Маринов /на транспорта, информационните технологии и съобщенията/ и Ирена Маринова /на туризма/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай