Публично-частни партньорства стимулират износа

Фирмите плащат на аташетата

Публично-частни партньорства стимулират износа | StandartNews.com

София. Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) ще трябва да работят много усилено, за да се постигне ускорен икономически растеж и излизане от кризата. Те трябва да търсят нови пазари за българските фирми в чужбина и да се опитат да върнат старите в Азия, Африка и ОНД, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на годишната среща на ръководството на министерството и СТИВ с представители на бизнеса.

Трябва да се развие инвестиционният маркетинг, за да се увеличат преките чуждестранни инвестиции и това да стане заедно с бизнеса на базата на публично-частно партньорство, добави министърът. Той препоръча да се разшири практиката с изпращането на групи с такова партньорство в точки, където се активизират двустранните търговско-икономически взаимоотношения дори там да има посолства с търговски представител, препоръча Стойнев и даде за пример Виена и Хо-Ши Мин, където има такива групи.

Там, където пък има търговско представителство, което не може да насмогне на търговските нужди, да се разшири с финансовата подкрепа на заинтересованите компании.

От липса на достатъчно информация за изложения, търгове и контакти се оплакаха от Българска стопанска камара и изразиха скептицизъм за развитието на публично-частните партньорства заради прекъсването връзките при смяна на търговския представител. От БТПП поискаха СТИВ да дадат рамо на прохождащите малки фирми в износа, докато Огнян Донев от КРИБ настоя точно обратното - да се обръща специално внимание на големите експортни фирми, които отчитат големи обороти. Предприемачите обаче се обединиха в исканията си за откриване на още търговски представителства например в Туркменистан, Йемен и др. държави с перспективи за родния експорт.

Стойнев: "Топлофикация" да се издължи на БЕХ

"Крайно време е вече софийската топлофикация да започне да си плаща борчовете към Българския енергиен холдинг. Дълговете й възлизат на над 450 млн. лв. и държа да има вече финансови потоци към "Булгаргаз". Новият модел на ценообразуване няма да доведе до увеличение на цената на парното." Това заяви вчера финансовият министър Драгомир Стойнев и уточни, че последната дума е на ДКЕВР, но е сигурен, че поскъпване няма да има. "На този етап не можем директно да вдигнем цената на въглищата, без да знаем дали ще можем да изнасяме електроенергия", каза още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай