Пшеницата поевтинява на световните пазари

Пшеницата поевтинява на световните пазари | StandartNews.com

Петър Пешев
e-mail: [email protected]
url: www.bulltrend.bg

Динамична бе седмичната търговия на международните финансови пазари. Събитията в Украйна, военните действия в Ирак, изказването на централните банкери на САЩ и еврозоната, решенията за повишението на основната лихва на Новозеландската централна банка, добрите икономически данни за Великобритания и Япония са някои от събитията, които мотивираха поведението на участниците на финансовите пазари.

Европейските и американските борсови индекси регистрираха нови исторически максимуми през седмицата, преди да започнат да се понижават, така че в края на периода да се озоват средно с 1.5% под началната си седмична стойност. Паундът поскъпна до пиковите си нива от 2009 г., най-вече заради добрите икономически данни за индустриалното производство и безработицата на Албиона. Те показват, че британската икономика се отърсва от кризата и е време Английската централна банка да започне да повишава основната си лихва и да ограничава стимулиращата си парична политика.

На валутните пазари еврото продължи да губи позиции спрямо долара, паунда, йената и франка. Паундът и йената, заедно с новозеландския долар, бяха след печелившите, поскъпвайки между 1 и 2% спрямо долара. Спадът на еврото се дължи на изказването на председателя на европейската централна банка Марио Драги относно курса към политика на по-сериозни парични стимули.

С между 2 и 3% нараснаха котировките на златото и среброто. Ценните метали започнаха възходящия си тренд след изказването на председателя на европейската централна банка, че политиката на ниски лихви и на достъпна евтина и дългосрочна ликвидност за търговските банки ще продължи. В такъв аспект бе и изказването на председателя на Федералната резервна система Джанет Йелън, че и в САЩ не се предвижда скорошно затягане на паричната политика. Златото и среброто традиционно се използват за защита от инфлация, която евентуално предстои да се интензифицира в световен мащаб.

Иракската военна криза от последните дни доведе до рязко поскъпване на черното злато заради съмненията дали страните износителки от региона, Ирак включително, ще могат да гарантират износа на договорените количества. Петролът сорт брент поскъпна с 4%, до ниво от над $113 за барел. С такъв темп поскъпна и щатският лек суров петрол, който в края на седмицата се търгуваше около $107 за барел.

Перспективите за добра реколта понижиха цените на зърнените култури. Пшеницата изгуби над 5% от стойността си, поевтинявайки до $587 за 5 хил. бушела, докато цента на царевицата поевтиня до $448 за бушел, или с 3.3% за седмицата. Соята също регистрира загуби, обезценявайки се с над 2.5%. За сметка на тях кафето, памукът и захарта регистрираха положителна динамика, увеличавайки борсовата си цена средно с над 2%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай