Неделя,

Първите германци са в Слънчев бряг, хотелиери мечтаят за руснаците

От: Стандарт, снимка БТВ -
1176
Първите германци са в Слънчев бряг, хотелиери мечтаят за руснаците
A
A
A

Първите германски туристи вече са в Слънчев бряг.

„На 10 април дойдоха първите туристи от Израел, тук вече са и германците, но да ви кажа честно, всеки хотелиер и ресторантьор тайничко се надява да се върнат и руснаците. Без тях сезонът няма да е това, за което всеки предприемач мечтае“, споделя пред 24rodopi.com стопанисващ ресторант на Слънчака.

Туроператори предупреждават, че записванията за летните почивки у нас на практика са спрели и след пандемията браншът навлиза в нова криза, съобщава БНР. След започването на войната в Украйна много чуждестранни туроператори, които работят с България, анулират програмите за целия летен сезон, твърди Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти:

"Западна Европа започва много внимателно да гледа на Източна Европа и на България конкретно. Предпочитат да се концентрират за пътувания към Средиземноморието, въобще към Югозападна Европа. Българските туристи също започнаха по-внимателно да предприемат пътувания, не толкова заради физическия риск, колкото заради прогнозите за една много сериозна финансова криза", посочва Горанова.

Според нея през летния сезон нашите курорти ще разчитат на българските, но и на туристи от съседните страни – Сърбия, Румъния, Северна Македония.

Турция пък прави всичко възможно да напълни курортите си с руски туристи.

Броят на седмичните полети на турските авиокомпании между Русия и Турция се увеличи с над 100, като общият им брой ще достигне 290 седмично, съобщи директорката на Ростуризъм Зарина Догузова в Телеграм.

"От 29 април броят на седмичните полети на турските авиокомпании между нашите страни се увеличи с над 100, като се извършват полети от различни региони на Русия. По този начин общият брой на полетите ще достигне 290 седмично - част от авиокомпаниите ще изпълняват полети до 15 май, като е възможно удължаване на този период. Надяваме се, че това ще позволи на туроператорите да започнат постепенно да изпълняват ангажиментите си пред туристите", написа Догузова, цитирана от БТА.

От 6 май авиокомпанията "Аерофлот" ще започне да изпълнява полети до Анталия и Истанбул до два пъти дневно.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com