Проверяват пилешкото, напомпано ли е с вода

Министър Найденов: Силно лоби ни трови и бърка ежедневно в джоба ни

Проверяват пилешкото, напомпано ли е с вода | StandartNews.com

София. Земеделският министър Мирослав Найденов даде старт на кампанията за проверки на вредно пилешко месо в страната.

Проверките ще са във всички големи магазини, тъй като много от малките търговци зареждат стоката си от тях, обяви Мирослав Найденов. Той се обърна към потребителите с думите: „Изключително силно е това лоби, което се опитва да продава вода и солеви разтвори, вместо месо, да ни бърка в джоба ежедневно и да ни трови”.
В понеделник, от първия ден, от влизането в сила на Наредбата, служители от Българската агенция по безопасност на храните, са закупили пробно продукти от голяма магазинна верига в мол „България” с касова бележка, и са констатирали, че Наредбата е драстично нарушена. И докато Найденов и Йордан Войнов обясняваха нарушенията, шефовете на веригата оспориха нейната яснота.

Нормите изискват в пилето и пилешките продукти съдържанието на вода да е до 4.3 %, поясни д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. По думите му търговците са имали достатъчно гратисен период, тъй като наредбата беше обнародвана на 20 ноември миналата година.
Санкциите при нарушения ще бъдат за производителите. При първо нарушение глобата е 10 000 лв., а при повторно нарушение ще бъде затварян обектът. Глобата за търговците е 5000 лв.


Въпреки гратисния период от два месеца за изчистване на щандовете от пилешко месо с вода, нарушения бяха засечени веднага при проверката. На етикетите масово беше изписано над 20% водно съдържание.
Представителите на търговската верига обаче влязоха в остър спор с проверяващите и обясниха, че това са остатъчни количества стока, която, ако не се реализира, трябва да се изхвърли.
Търговските представители се оплакаха на инспекторите, че текстът на наредбата, която е влязла в сила от 21 януари, е неточен и неясен. Те са недоволни, че стоката от пилешки продукти е била годна до вчера, а от днес трябва да бъде унищожена.

"Надявам се обществото да ни подкрепи в акцията за пилешките продукти, тъй като тя е акция за здравето. Битката няма да е лека, сигурно ще има удари под кръста, но тя ще продължи. Търговците, които продават пилешки продукти с наличие на вода над допустимото, ще бъдат санкционирани, защото са длъжни да отказват, ако някой се опита да им продаде такива продукти", коментира от своя страна Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай