Проверяват наследството на кабинета "Орешарски"

Проверяват наследството на кабинета "Орешарски" | StandartNews.com

Правят одит на подписаните договори и поетите финансови ангажименти от бившите министри

Започнаха проверки на подписаните договори и поетите финансови ангажименти от министрите в кабинета "Орешарски". Одитните проверки в министерствата започнаха от четвъртък, като те се правят в изпълнение на една от приоритетните икономически мерки на правителството, съобщиха от Министерството на финансите. Проверките включват извършване на одит на първостепенните разпоредители с бюджетни средства за направените от тях разходи и поетите финансови задължения и ангажименти. Наред с това ще се направи и анализ на съответствието на поетите финансови ангажименти със Закона за бюджета и последващото им влияние върху бюджетните параметри, включително върху дефицита на начислена основа, обявиха от Министерството на финансите. Така ще се получи пълна картина на оставеното наследство от бившите министри от кабинета "Орешарски". Целта е да се знае какво е реалното състояние на бюджета - не само събраните приходи и направените разходи досега, но и какви са поетите ангажименти за плащания до края на настоящата година, както и през следващите.

Извършването на одит на завещаните ангажименти от предишния кабинет е изключително важно, за да може да се направи коректна актуализация на бюджета от следващия парламент, коментираха финансисти. "Задължително е дефицитът да не надхвърли 3% на начислена основа, като ще направим всичко възможно в рамките на този размер да остане и касовият дефицит", каза наскоро финансовият министър Румен Порожанов. "За съжаление индикациите, които имаме и от колегите от министерствата, и от това, което виждаме като постановления на МС - размерът на разходите, направени през последните месеци, е доста сериозен. В същото време има неизпълнение на приходите", допълни той.

Одитите ще се извършат от звената за вътрешен одит на съответните ведомства, като същевременно по разпореждане на министъра на финансите контролни органи на АДФИ ще извършват и финансови инспекции, съобщиха от Министерството на финансите. Одитните проверки се координират от зам.-министъра на финансите Теменужка Петкова. Тя е експерт в областта на финансовите инспекции, тъй като дълги години е работила в АДФИ, а от 2010 г. до 2013 г. оглавяваше агенцията. Проверките ще продължат до 25 август, а в края на месеца ще бъде готов обобщен доклад за всички проверки.

Отлагат плащане на 14 млн. за Русия

14 млн. лв. дължи Министерството на отбраната на Русия за ремонтирани двигатели. Това стана ясно от думите на военния министър Велизар Шаламанов при представяне на екипа си в четвъртък. "Трябва да търсим начин да отложим или да забавим това плащане. Приоритетите сега са горивото за поддържане на въздушната сигурност и морската сигурност, както и планираните учения", каза служебният министър.

По думите му бюджетът на ведомството е орязан с над 90 млн. лв., което ще наложи много от плащанията да бъдат застопорени. Под въпрос са и средствата за годишната ни вноска в НАТО.

"Отвсякъде ще се правят икономии. Месечно плащаме 3,6 млн. лв. за мисиите зад граница, 2 млн. лв. за ток и вода и около 1 млн. лв. за освободени войскови имоти в управление на МО", обясни и зам. военният министър Десислава Йосифова.

Шаламанов посочи, че заради липса на средства трябва да бъде замразен и планът за възстановяване на батальона във Враца, което беше планирано за есента на тази година. Той напомни, че първият им приоритет е завръщане на България в центъра на НАТО и ЕС с достойно участие в процесите в тези два съюза.

"Основна цел е да работим по приоритета и задачите на служебното правителство. Фокусът е в реализъм за постигане на конкретни резултати. Първото нещо, което искам да отбележа, е усложнена среда за сигурност, свързана със събитията в Украйна и Близкия изток. Това са все събития, които изискват по-голямо внимание към сигурността и много по-тясно сътрудничество в рамките на НАТО и ЕС", каза военният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай