Проверяват "Булгаргаз" заради износа на природен газ до Румъния

Това разкри министърът на енергетиката Александър Николов

Проверяват "Булгаргаз" заради износа на природен газ до Румъния | StandartNews.com

"Проверява се как "Булгаргаз" е изнесъл природен газ от газохранилището в Чирен до Румъния". Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов.

"Спор няма, че има такъв износ. Има две борси, на които се случват сделки, на които участва и Булгаргаз по различни програми. Затова доколко са ефективни, кои са контрагентите, предстоят проверки", добави Николов. Според него не е било задължително тези количества природен газ да влязат на българския пазар. Трябва обаче да се прегледат в детайли какви са входящите данни, които "Булгаргаз" е предоставил на КЕВР, защото от гледна точка на регулиране на цената на природния газ Комисията е изключително ограничена.

"В момента има достатъчно количество природен газ в газохранилището в Чирен, така че не се очаква криза. Дори и при евентуална ескалацията на ситуацията в Украйна количествата, които са налични в газохранилището в Чирен, ще са достатъчни. Проблемът обаче ще е ценови, ако това се случи", допълни енергийният министър.

"България по-скоро ще се справи да достави количества за консумация, но въпросът при ескалация на напрежението е каква би била цената и доколко тя ще е поносима за обществото", каза още Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай