Провал за ЦСКА, ръст за долара

Провал за ЦСКА, ръст за долара | StandartNews.com

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Финансовите пазари изпратиха една спокойна седмица, която се оказа доста позитивна за инвеститорите в акции. Всички водещи световни борсови индекси се оцветиха в зелено, като тези в САЩ и Германия са на път да поставят нови исторически рекорди. Този път изключение не направиха и японските акции, които иначе остават сред най-губещите от началото на годината. Йената най-сетне ограничи възхода си спрямо долара, след като достигна ключови нива на подкрепа. Това даде надежда на инвеститорите, че ориентираната към износ японска икономика ще запази конкурентоспособността си. Японската валута обаче изглежда обречена на поскъпване в следващите месеци - ако не към долара, то поне към основните европейски валути, и купувачите на акции на местните компании ще трябва да се съобразяват с това.

Продължаващото говорене в Европа, че Европейската централна банка ще се активизира в подкрепа на икономиката на еврозоната през юни, продължи да натискат курса на единната валута. Тази тенденция се засили и от по-слабите икономически данни от Германия, които излязоха през седмицата, на фона на все по-силни американски макроикономически показатели. На практика еврото губи на всички основни фронтове. Особено важно беше представянето му спрямо долара, където уверено може да се каже, че обръщането на възходящия тренд от последната година вече е факт, след като курсът формира ново, по-ниско дъно от предходното на седмична и дневна графика. Това не е изненадващо при положение, че САЩ все повече се доближават до известно затягане на монетарната политика, докато в еврозоната тепърва ще се предприемат мерки за още по-разхлабена политика на централната банка. Английската централна банка също е в положението на колегите си в САЩ, колкото и да продължава вербално да го отрича, след като икономиката показва все по-добри резултати. Това се разбира от пазара, поради което британската лира продължава да се търси активно.

Цената на златото и среброто продължава да бъде като замръзнала, но това не може да продължи още дълго и скоро пазарът ще трябва да намери консенсус за посоката. Петролът поскъпна за втора поредна седмица, но пазарът също не дава сигнали, че е наясно с посоката, която трябва да поеме в средносрочен план.

На Българска фондова борса инвеститорите продължават да се лутат между неубедителното представяне на родната икономика, нарастващия популизъм сред политическата класа и почти перфектните за възходящ тренд външни условия. Седмицата беше белязана от провала на иначе уникалния за България опит на футболен клуб да се превърне в публично дружество. За акциите на ЦСКА така и не се намериха истински инвеститори, а предимно дребни дарители. Което не е изненада при положение, че футболът в България не е бизнес, а хоби на собствениците. За съжаление, едно толкова масово борсово явление като IPO-то на столичния клуб се провали с всички негативни последици и за борсата като средище в очите на масовата публика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай