Провал на сделката за ЧЕЗ?

"Инерком" не е превела  парите, крайният срок изтече в петък, съобщиха от централата на ЕРП-то в Прага

Провал на сделката за ЧЕЗ? | StandartNews.com

Компанията "Инерком" все още не е превела парите по сделката за българския бизнес на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Това съобщават от централата на компанията в Прага, пише "Епицентър".

Крайният срок изтече в петък, а фирмата отказва да даде подробности какво ще стане, ако сумата не постъпи по сметката. Сроковете за разплащането са договорени между двете фирми през февруари, уточнява БНР.

Вчера Корнелия Нинова обяви, "тъй като чешката държава е собственик на акции в ЧЕЗ, моля информирайте чешкото правителство, че при спечелване на избори в България, БСП ще предприеме необходимите действия българската държава да се заяви като кандидат-купувач и да участва в процедурата по продажбата".
Освен това, Общото събрание така и не включи членове от екипа на собственичката на „Инерком“ Гинка Върбакова  в Надзорния съвет на ЧЕЗ. Този ход дава основание на чешкото издание „Лидове Новини“, което следи изкъсо хода на сделката, да предположи, че преговорите най-вероятно вървят към провал. Медията още през февруари беше скептична, че Върбакова ще успее да намери нужното финансиране, което е над 300 млн. евро.

Междувременно, докато течаха преговорите между София и Прага, Комисията за защита на конкуренцията не разреши на „Инерком“ да купи българските активи на ЧЕЗ, тъй като кандидатът притежава соларни паркове.

Впоследствие Върбакова прехвърли собствеността, но КЗК отново не разреши повторно разглеждане на сделката, тъй като първото решение на Комисията все още се обжалва в съда. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай