Протестиращи от Марица Изток: Да запазим максимално комплекса

Нашето желание е датите за затварянето на въглищните централи да бъдат между 2040 – 2050 г. минимум

Протестиращи от Марица Изток: Да запазим максимално комплекса | StandartNews.com

От паркинга на ТЕЦ "Марица Изток 2" ще тръгнат поне 40 автобуса към София , за да може хората да поискат защита за комплекса. Според Зелената сделка, всички централи, които работят на въглища, трябва да преустановят своята дейност. Реално за хората, които работят в централата, няма никаква алтернатива, съобщи Нова тв.

Целта на протеста е да удължим максимално работата на комплекса на въглища. Не сме съгласни с рестриктивните мерки, които Европа взема спрямо България, посочи  Деян Дяков – лидер на КНСБ в ТЕЦ "Марица Изток 2".

"Нашето желание е датите за затварянето на въглищните централи да бъдат между 2040 – 2050 г. минимум. Протестираме сега, понеже преди около месец излезе Планът за възстановяване и устойчивост за обществено обсъждане и стана ясно, че нашите управляващи са заложили газифициране на  "Марица Изток 2" и построяване на нова заместваща мощност на газ. Това не ни устройва предвид факта, че 8000-9000 души ще останат на пътя", заяви още Деян Дянков.

Според него цената на тока не е висока заради емисиите. Цената е борсова, ние не я определяме, а само произвеждаме тока, посочи той.

"Факт е, че само преди месец ние работихме на два блока, а когато цената на тока скочи, правителството ни задължи да работим на осем и цената падна почти двойно. Така че целият комплекс "Марица Изток" сваля цената на енергийния микс, а не я увеличава. Високата цена идва от ВЕИ фактора. Видяхме, че ВЕИ източниците не са сигурни и цяла Европа си пусна въглищните централи последните два месеца", каза още синдикалистът.

Антон Атанасов работи над 12 години в ТЕЦ "Марица Изток 2". Според него протестът, който се организира, е една кауза за цялата държава. "Отивам на протеста, за да защитя колегите и целия сектор. Цената на тока, за която се говори, при затварянето на Мариците, ще стане в пъти повече", смята той.

Според лидера на КНСБ в мини "Марица Изток 2"- Наско Митев, над 3 милиарда би коствало консервирането на всички три мини. "Това са едни огромни средства, които ще дойдат вероятно от Европа. Имаме стотици милиарди левове налети в комплекса – в инвестиции и иновации. Не трябва да залагаме съдбата на толкова много хора за едни 12 милиарда, които ще получим по Плана за възстановяване", смята той.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай