Промяна за електромобилите ни бърка в джоба

Тя се налага заради скъпия ток

Промяна за електромобилите ни бърка в джоба | StandartNews.com

От понеделник всичките 13 точки за бързо зареждане на електромобили, разположени на паркингите на хипермаркетите в цялата страна, ще имат такса от 88 стотинки на киловатчас. В Пловдив Кауфланд има една зарядна станция в ЖР "Тракия". „Въвеждането на такса за зареждане на електромобили идва в отговор на нарастващия интерес към зарядните станции на хипермаркетите”, обясняват от веригата. Компанията започна да оборудва свои обекти със станции за зареждане на е-коли през февруари 2017 г. Инвестицията за всеки такъв обект е около 80 000 лева, посочват оттам, пише Марица.

Абсолютният край на безплатното зареждане на електромобили у нас ще дойде съвсем скоро, вещаят експерти. Причината е скъпият ток. Според сайта на мол "Пловдив" зареждането на е-кола там все още е безплатно. Същото важи и за станцията на ПроКредит Банк пред един от офисите й в града. 

За зареждане на станциите на ЕВН в Пловдив също се плаща от февруари насам. Цената на услугата е 0,99 лв./kWh с ДДС. А при престой повече от 15 минути след края на зареждането се начислява такса от 0,06 лв./минута. Зарядните станции на ЕВН в Пловдив са три - пред централата на компанията на „Христо Г. Данов“, до Голямата Базилика и пред ТЕЦ "Север". Открити са през 2020 г. и още тогава от компанията обявиха, че ползването им ще бъде безплатно само за определен период, а после ще се таксува.

В плана си за интегрирано развитие (ПИРО) Община Пловдив е заложила да изхарчи 900 хил. лв. за изграждането на общо 120 зарядни станции за електромобили, което да бъде финансирано по програма "Околна среда 2021-2027".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай