Събота,

Производството на дрехи и обувки се мести на Балканите и в Мексико

От: Стандарт -
745
Производството на дрехи и обувки се мести на Балканите и в Мексико
A
A
A

Водещи компании за дрехи и обувки местят производството си към страни в по-голяма близост до магазините им в САЩ и Европа, след като появата на нови случаи на Covid-19 във Виетнам и Китай забавиха или затвориха производствата им за няколко седмици по-рано тази година, пише Ройтерс.

Информацията става ясна на фона на огромни забавяния в доставките, които повишават разходите и принуждават компаниите да преосмислят глобалните си вериги на доставки и евтини производствени центрове в Азия.

Поредният пример за това е испанският моден търговец Mango, който казва за Ройтерс, че е „ускорил“ процеса за увеличаване на местното си производство в страни като Турция, Мароко и Португалия. През 2019 г. компанията до голяма степен произвеждаше продуктите си в Китай и Виетнам. Mango обаче казва за агенцията, че „значително“ ще разшири броя на артикулите, произвеждани в Европа през 2022 г., пише investor.bg.

По подобен начин американският търговец на обувки Steve Madden заяви миналата седмица, че спира производството си във Виетнам и мести 50% от производството на обувки в Бразилия и Мексико от Китай. Компанията за гумени сандали сабо Crocs пък каза миналия месец, че измества производството си в страни като Индонезия и Босна.

България, Украйна, Румъния, Чехия, Мароко и Турция са някои от страните, които привличат нов интерес от производителите на дрехи и обувките, макар че Китай продължава да произвежда голям дял от облеклото за американските и европейски модни вериги.

„Виждаме голям ръст в дейността на превоза със самолети и камиони в бившите съветски републики... голям ръст в Унгария и Румъния“, казва Бари Конлън, главен изпълнителен директор на Overhaul, компания за управление на риска във веригите на доставки.

В Турция се очаква износът на облекла да достигне 20 млрд. долара тази година – рекорден връх, дължащ се на скок в поръчките от Европейския съюз, показват данни на турската Union of Chambers Clothing and Garment Council. През 2020 г. износът е бил за 17 млрд. долара.

В Босна и Херцеговина износът на текстил, кожа и обувки е стигнал 739,56 млн. марки (436,65 млн. долара) през първата половина на 2021 г., което е над общата сума за цялата 2020 г.

„Много компании от Европейския съюз, който е нашият най-важен търговски партньор, търсят нови доставчици и нови вериги на доставки на балканския пазар“, казва професор Мурис Поздераче, секретар на асоциацията за текстил, дрехи, кожа и обувки в Босна и Херцеговина.

В Гватемала, където Nordstom измести значително производство на личната си марка през 2020 г., износът на дрехи е бил малко над 1 млрд. долара към края на август тази година, което е с 34,2% повече спрямо цялата 2020 г. и с 8,8% спрямо 2019 г.

Разбира се, много компании още разчитат сериозно на Виетнам, където скорошните спирания на производството доведоха до значителни смущения. Правителството на Виетнам заяви през октомври, че няма да изпълни целта си при износа на облекла тази година – с 5 млрд. долара в най-лошия сценарий – заради влиянието на ограниченията около коронавируса и недостига на работници.

Заводските проверки във Виетнам – ориентировъчен показател за производствените поръчки от търговците на дребно – са спаднали с 40% през третото тримесечие спрямо второто, а производството през тези месеци бързо се е преместило в Бангладеш, Индия и Камбоджа. Нивата на проверки във Виетнам са все още ниски през четвъртото тримесечие с лек ръст в края на октомври, казва Матю Лабас, вицепрезидент на QIMA – фирма за контрол на качеството и одит на веригите на доставки, която представлява над 15 хил. бранда.

Производителите на дрехи VF Corp и на екипировка за открито Columbia Sportswear са сред компаниите, които предупредиха, че ще има забавяния в есенната и пролетната колекции, а в някои случаи – недостатъчно асортимент при размерите.

Производителят на чантите Michael Kors Capri Holdings заяви миналата седмица, че няма да има запасите, които иска за коледния сезон. Компанията за спортни стоки Under Armour пък каза миналата седмица, че отменя поръчки за покупка от Виетнам само за да помогне на „заводите да се възстановят и наваксат“.

Вижте още >> Изненадващата прогноза за инфлацията в България

Всички Бизнес Новини


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички