Производител разкри как големите вериги товарят цените на храните

След производството и логистиката се стига до таксите на големите търговски вериги

Производител разкри как големите вериги товарят цените на храните | StandartNews.com

Държавата впрегна всички свои контролни органи да търсят спекуланти заради високите цени на хранителните стоки. Масови проверки се извършват в търговските обекти в цялата страна. Например, в малките хранителни магазини в Добрич заявяват, че вината за поскъпването, не е у тях. Но и търговци, и клиенти са убедени, че спекула има.

Според Николай Маринов, директор на единствената държавна млекопреработвателна компания в България, след производството и логистиката се стига до таксите на големите търговски вериги. Това заяви той пред НоваНюз.

„Таксите на големите вериги включват отстъпки за тях, които ние като производител им даваме, за да продават нашите продукти. Има „Такса вход” в търговската верига – „Търговска отстъпка от цената”, такса „Логистика” на самата верига, такса „Маркетинг”, такса „Промоции”, такси „Маркетинг”, такси „Каталози” – те се плащат от производителя, за да може да се продава в търговската верига”, каза Маринов.

„Продаваме им стока, примерно, за 1 лв., те си слагат всички тези такси с 15-20%. Отделно от това те слагат и своя надценка, за да печелят. Всички теза такси те ги оправдават като техни разходи. Има случаи, когато продаваме нашите продукти на загуба, каза директорът на единствената държавна млекопреработвателна компания в България”, поясни директорът на единствената държавна млекопреработвателна компания в страната ни.

„Реално нередност няма, но друг е въпроса колко е морално”, обобщи той. Вие виждате как в една и съща търговска верига един и същи продукт в Германия е значително по-евтин отколкото в България, каза Маринов. Сигурен съм, че в Германия има орган и държава, които следят за тези надценки.

От Сдружението за модерна търговия изпратиха съобщение, че нямат право да коментират търговски отношения между отделни доставчици и търговци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай