Неделя,

Прогноза: Ще потопи ли омикрон икономиката

От: Стандарт -
460
Прогноза: Ще потопи ли омикрон икономиката
A
A
A

Появата на варианта Омикрон няма да доведе до сериозни последици за световната икономика, дори ако наличните ваксини се окажат по-малко ефективни, отколкото срещу други разновидности на коронавируса. Това мнение изразиха експерти, интервюирани от вестник "Financial Times", цитирани от БГНЕС.   

 Събеседниците на изданието обясняват относително оптимистичната си прогноза с успеха в разработването на ваксини срещу COVID-19 и демонстрираната от икономиките на повечето страни способност да се адаптират към ограниченията на коронавируса. Според експерти новата вълна на пандемията няма да допринесе за забавяне на инфлацията, но може да принуди централните банки да отложат затягането на паричната политика. В същото време експертите подчертаха продължаващото високо ниво на несигурност относно това каква заплаха потенциално представлява новият вариант. 

Според Пол Донован, главен икономист в швейцарската инвестиционна компания UBS Global Wealth Management, новият вариант "едва ли ще промени световната икономическа ситуация на този етап". Той призна, че в редица страни индустриите на пътническите въздушни превози и туризма могат да пострадат, но те представляват относително малък дял от световната икономическа дейност.  Както отбеляза старши икономистът на американската банка Goldman Sachs Дан Струвен, ако новият вариант се окаже по-заразен от Делта, то през 2022 г. може да се очаква растежът на световната икономика да намалее от прогнозираните 4,6% до 4,2% , но този спад ще бъде компенсиран от растежа през 2023 г.

Според прогнозите на банката най-тежките последици са най-песимистичният сценарий, при който нов вариант на вируса ще бъде по-малко податлив на ваксини и ще може да предизвика по-тежко протичане на заболяването. В същото време анализаторът има и оптимистичен сценарий, предполагайки, че новият вариант ще бъде по-лесен за понасяне от Делта и ще го измести, превръщайки се в новата доминираща разновидност на коронавируса.

„С всяка нова вълна икономическите щети стават все по-малки“, казва пред вестника Холгер Шмидинг, старши икономист в германската инвестиционна банка Berenberg. Той припомни, че първата вълна на пандемията доведе до 15% намаление на икономическата активност в Еврозоната, докато заради появата на по-заразния Алфа нейният БВП падна само с 0,7%.

Новини за Covid-19

Всички Бизнес новини

Актуално от деня: Новините днес


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com