Природата удари застрахователите

Природата удари застрахователите | StandartNews.com

Плащанията по "Каско" на автомобилите са скочили със 163% през юли

Природните бедствия през тази година сериозно удариха застрахователите. Това се вижда от последните данни на Комисията за финансов надзор за изплатените обезщетения към края на месец юли. След потопа в кв. "Аспарухово" във Варна и силната градушка на 9 юли в София само по застраховката "Каско" през месец юли компаниите са изплатили обезщетения в размер на 36,7 млн. лв., което е със 163% повече от изплатените обезщетения през месец юни.

В резултат изплатените обезщетения по "Каско" за първите седем месеца на годината достигат 155 млн. лв., като близо 24% от тях са изплатени само през юли. Освен това трябва да се отчете, че за застрахователите все още предстоят сериозни плащания заради градушката в София, тъй като много от ударените автомобили още не са ремонтирани и съответно компаниите тепърва ще покриват щетите. Сериозен ръст има и при плащанията по имуществени застраховки заради природните бедствия. През месец юли по полиците "Пожар и природни бедствия" са изплатени 5 млн. лв., което е ръст с 41,24% спрямо плащанията през предходния месец юни. Така общата сума на плащанията по полицата достигат 21,79 млн. лв. за първите седем месеца на годината, като 23,27% от тях са платени само през юли.

При най-масовата застраховка, задължителната "Гражданска отговорност", през юли също има ръст на плащанията спрямо юни - със 7,3% до 30,8 млн. лв. Така общата сума на изплатените обезщетения по полицата достигат 193 млн. лв. за седемте месеца на годината.

Общата сума на изплатените обезщетения от всички застрахователи за първите седем месеца на годината е 488,753 млн. лв., което е ръст с 4,29% на годишна база. От тях изплатените средства по имуществени застраховки са 413,7 млн. лв., (ръст с 2,43%), а обезщетенията по животозастраховането са 75 млн. лв. (ръст с 15,9%). В същото време събраните брутни премийни приходи от застрахователите за периода януари-юли са 1,038 млрд. лв. Това е с 5,65% повече спрямо същия период на миналата година. Темпът на ръст на брутния приход обаче се забавя, тъй като през 2013 г. увеличението беше със 7,7%.

Армеец е лидер с 13,4% пазарен дял

Официалните данни от Комисията за финансов надзор към края на месец юли 2014 г. показват, че ЗАД "Армеец" запазва лидерска позиция на общозастрахователния пазар с дял от 13,4%, премиен приход от 112,944 млн. лв. и 19% ръст спрямо същия период на миналата година.

С най-голям дял в портфейла на компанията е автомобилното застраховане. "Армеец" е на първо място по застраховка "Каско на МПС" с приходи от над 61 млн. лв. и пазарен дял от 24%. Дружеството е неизменен лидер при доброволната автомобилна полица от май 2011 г. При задължителната "Гражданска отговорност на автомобилистите" "Армеец" генерира премиен приход от 33 млн. лв. и има пазарен дял от 10%. По този вид застраховка "Армеец" бележи ръст от 30% спрямо предходния период.
ЗАД "Армеец" се нарежда на първо място и при застраховка "Помощ при пътуване" с премиен приход от 2,154 млн. лв., пазарен дял от 23% и ръст 20% спрямо същия период на 2013 г. По застраховка "Злополука" увеличението на премийния приход е с 49%.

В края на юли 2014 г. дружеството е лидер и в авиационното застраховане с пазарен дял от 46%, премиен приход от 3,694 млн. лв. и ръст от 16% спрямо 2013 г. Ръст в приходите се наблюдава и при застраховането на отговорности, имуществено, финансови рискове, морско и карго застраховане.

Признание за постигнатите успехи е поредното отличие на компанията. За четвърта поредна година ЗАД "Армеец" попада в класацията на топ застрахователите в Югоизточна Европа. Дружеството заема двадесет и първо място в ежегодната класация на агенция SeeNews.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай