Прибираме добра реколта от грозде

Прибираме добра реколта от грозде | StandartNews.com

Министър Порожанов откъсна първата чепка в чирпанското село Могилово

50 млн. лева има за лозаро-винарския сектор, откриват новата програма на 16 октомври

 

Очакваме добра реколта от грозде тази година, с добра захарност. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов, който откъсна първата чепка за откриването на гроздобера в чирпанското село Могилово. На събитието присъстваха още Красимир Коев – директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, агрономи и технолози от региона.
Церемонията започна в 11.30 часа в лозовия масив на винарска изба „Мидалидаре Естейт". Детски ансамбъл "Чирпанлии" зарадва гостите с изпълненията си, а отец Иван отслужи специален водосвет за берекет в прибирането на гроздето.
Порожанов обясни, че тазгодишната реколта няма да е по-лоша от миналогодишната, въпреки проблемите с градушките и наводненията. „Там, където нямаме покритие на противоградната система, имаше масиви, които пострадаха. Имаше и наводнени лозя - по един или друг начин това се отрази на самите насаждения от гледна точка на добив. Миналата година обаче имахме изсъхване на зърната на самия плод и той стана много по-лек", обясни министърът.
По думите му, изкупните цени са между 60-80 ст. "Разбира се, всяко грозде е различно като сорт и качество. Така че цените зависят и от това", поясни министърът.
Той съобщи, че между 150 и 160 хил. тона грозде ще бъде прибрано за винопроизводство. Други 100 000 тона ще се ползват за ракия. От 50 - 60 хил. тона се приготвя оцет във винарните. Има и износ - ежегодно от България излизат около 10-20 хил. тона.
Лозята у нас са близо 600 хил. дка, като 55% от тях са червени сортове, а 45% са бели и десертни. „Винарският сектор е сред водещите за България, с добре структуриран бизнес, най-вече в преработката, но и в реализацията. Имаме над 266 лицензирани изби, други между 15 и 18 са в процес на подготовка. Очакваме постепенно и плавно надграждане във винения сектор. Не можем да разширяваме масивите от гледна точка на ограниченията, които са дадени в рамките на Европейския съюз, защото България има квота за лозята и опции до 1% увеличение на година", обясни министър Порожанов. За преструктуриране на сектора през следващите 4 години са планирани 50 млн. лв., а до няколко дни наредбата ще бъде представена за обществено обсъждане. Новият програмен период започва от 16 октомври. През последната година на миналия в областта на лозарството са финансирани 150 проекта.
Порожанов каза още, че в новата лозарска програма, по настояване на бранша, е включена и мярката за съфинансиране на застрахователните премии.
Управителят на "Мидалидаре естейт" Александър Алексиев пък заяви, че по отношение на преработката на гроздето във вино не могат да си позволят никакви грешки, а технологията им е от най-съвременните. 95% от вината на "Мидалидаре" са за вътрешния пазар, а 5% са за експорт. Домакините отглеждат около 15 сорта лозя върху 1540 декара и осигуряват работа на близо 200 човека. Те очакват да преработят към 450 тона грозде - две трети от реколтата им. Останалата една трета от продукцията им е за продан.
Само в Старозагорска област има 23 300 дка, от които 1 300 са с десертни сортове. Работят и първите 7 изби за производство на биовина от масиви, при които се прилагат изцяло екологични стандарти. Продукцията им отива най-вече за Германия, коментираха домакините. Те демонстрираха първата си продукция на пенливо вино, произведено по традиционна за района на Шампан технология. Общо 1 800 са бутилките, приготвени с набраното през 2014 година грозде, които ще бъдат реализирани изцяло на родния пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай