С държавни бензиностанции цените ще падат по-бързо

Не бива обаче да има свръхочаквания, предупреди енергиен експерт

С държавни бензиностанции цените ще падат по-бързо | StandartNews.com

След като се изградят и отворят държавни бензиностанции, властта ще има повече възможност да влияе върху цените на пазара на потребителите и ще бъде подпомагащ фактор тези цени на вървят надолу -по-бързо отколкото това става сега при поевтиняване на петрола. Мнението изрази пред Нова телевизия енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Да има такива бензиностанции обаче ще означава лека корекция на цените, чиста проба балансиране на пазара. Не бива да има свръхочаквания, предупреди Тасев.

Властта ще се намеси на пазара на горивата като създава друг пазарен субект, който ще има повече възможности. Първо ще се реши моментът с държавния резерв - той трябва да се обновява на 5 години. Ще стане така, че частните фирми да плащат такса за попълването му. Също така ще се гарантира една прозрачност, обясни експертът.

„По изискване на ЕК има 30-дневен запас от горива, който трябва да се поддържа от държавата, както и 60-дневен, който трябва да се поддържа от частните структури. Ако се направи проверка, може да се окаже, че държавата е изрядна, а частните фирми – не. Причината е замразяването на оборотни средства”, обясни енергийният експерт.

„Поради това държавата активира две много големи бази за съхранение на горивата, които нямат статут на данъчни складове, сега ще се превърнат в такива. И така тя поема този ангажимент. Възможно е, частните структури да плащат някаква такса. Но ще имаме твърда гаранция, че в случай на нужда ги има тези количества”, обясни проф. Атанас Тасев.

По думите му,  когато се намеси държавата, то това ще се превърне в тестов полигон за законодателството. В дадения случай се създава още една възможност, за да станат нещата по-прозрачни, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай