Понеделник,

При дистанционния отчет отпадат прогнозните сметки

При дистанционния отчет отпадат прогнозните сметки
A
A
A

През миналата седмица Народното събрание прие промени в Закона за енергийната ефективност, с които официално транспонира в българското законодателство европейска директива, изискваща смяната на уредите за отчет с дистанционни.

            Според приетите изменения в закона всички уреди за дялово разпределение върху радиаторите, топломерите и водомерите за топла вода, монтирани след 25 октомври 2020 година, задължително трябва да са с модул за дистанционно отчитане. Крайният срок , в който всички българи трябва да се снабдят с уреди за дистанционен отчет, е краят на 2027 година.

            „Всички уреди, чиито срок изтече или се повредят, задължително трябва да бъдат подменяни с нови, поддържащи опция за дистанционен отчет. За съжаление българите, които са подновили уредите си с обикновени в последните 4 години са в малко неизгодна позиция. Налага се най-късно до 6 години да се снабдят с уреди, поддържащи дистанционен отчет.“ Каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев.

            Инж.Георгиев обясни, че дистанционните уреди са много по-добри от морално остарелите устройства, които изискват присъствието на инкасатори, които да ги засекат.

            „От 1 януари 2022 година, когато в сграда-етажна собственост всички измервателни уреди са с дистанционно отчитане, на крайните ползватели ще се дава информация за фактурирането въз основа на реалното потребление всеки месец. При дистанционния отчет отпадат прогнозните сметки, отпадат и изравнителните сметки. Абонатите плащат само това, което реално са потребили.“ – каза инж. Георгиев.

Тагове: Топлофикация

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички