Превозвачите на протест, тирове блокират градовете

От таксиметровия бранш ще решават кога и как да се включат

Превозвачите на протест, тирове блокират градовете | StandartNews.com

Превозвачи излизат на национален протест. Заявката е, че недоволството ще започне с блокиране ключови булеварди в София и други големи градове от тежкотоварни автомобили.

От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря. Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания - намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Миналата седмица част от превозвачите напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата. 

На Цариградско шосе в София вече се подрежда колона от камиони и автобуси, които ще тръгнат към Министерски съвет. Ще са блокирани от началото на "Мария Луиза" до Раковска. 

Протестно шествие ще има и от Цариградско до Ботевградско шосе. 

"Двама министри продължават да наливат масло в огъня, все нови колеги се включват", казаха от браншовата органтизация на превозвачите.

В Пловдив транспортният бизнес блокира част от входните артерии на града - Асеновградско шосе, Голямоконарско и Карловско. Това ще се случи малко след 8 часа и организацията ни предполага трафикът да се пропуска само в една лента, съобщи за „Марица“ Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи. До късния следобед вчера бройката на протестиращите тежкотоварни МПС-та не бе уточнена. За първия такъв например бяхме регистрирали предварително стотина ТИР-ове, пък в крайна сметка се озоваха двойно повече - 238, посочи Костурски. За разлика от миналия път обаче, колона от камиони, тирове и автобуси няма да влиза в града и да парализира трафика.

Междувременнотаксиметровия бранш ще решават кога и как да се включат в националния протест на транспортния сектор.  Няколко синдиката се събират във вторник на среща, за да обсъдят въпроса. От бранша настояват за помощ от държавата, отново заради високите цени на горивата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай