Превозвачите бесни. Кой министър провокирал протестите

Напрежението между бранша и управляващите ескалира

Превозвачите бесни. Кой министър провокирал протестите | StandartNews.com

Започват мащабни протести на превозвачи в цялата страна. Напрежението между бранша и управляващите ескалира.

"Ние винаги сме били диалогични и сме имали конкретни искания, били сме последователни в позициите си. За нас поведението на министър Събев е притеснително. Защото трябва да питам дали и партиите са на държавна хранилка. А земеделските производители, общините? Дори самите министерства получават държавна субсидия, и те ли са на държавна хранилка? Прави се опит "субсидия" да се превърне в мръсна дума", коментира председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея министър Гроздан Караджов не иска да изпълни собственото си коалиционно споразумение, в което пише, обхватът на тол системата ще бъде разширен само за второкласните пътища, които са международни коридори

"25 000 лв. плаща един камион на година, курсът до Бургас отиване и връщане струва на един превозвач 5 000 лв. с автобус Евро 6, 10 000 - с Евро 3. Ние сме поискали до януари 2023 г. да не се предприемат такива действия, за да бъде това антикризисна мярка. В момента противопоставят превозвачите срещу обществото. Колегите са притеснени, защото министър Събев каза, че има механизъм да спре протеста", добави Милтенова пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че с обявяването на разширяването на тол системата министър Събев провокирал протестите. 

"С изказването си, че големите фирми няма да протестират, той ги провокира. Утре излизат Чирпан, Самоков, Дупница. Ние искахме само големите градове да се включат в първите дни. В момента хората се самоорганизират, ще има спонтанни протести. И изказването на Караджов съвсем съзнателно провокира нашите протести. Знаят, че когато кажат нещо подобно, това ще нагнети напрежението, те наливат масло в огъня, вероятно има скрита цел", заподозря Милтенова. 

Протестите започват утре сутрин, а до дни ще има блокади и по граничните пунктове.

"Ние имаме експертиза в транспорта, за разлика от тези, които се опитват да ни ръководят. Протестите започват във всички големи областни градове, всеки ден ще се надграждат до 18 май. Ще се затварят пътища, а до 2-3 дни и граници", заяви Георги Петърнейчев от Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища.

И беше категоричен, че няма да отстъпят от исканията си.

"Министър Събев каза, че няма да отстъпи и няма за какво да преговаряме. Опитват се да изкарат тези протести политически. И Караджов казва, че няма да отстъпи. И на него казвам: В света няма втори клас пътища, които да са под тол система. Това ще е български модел", добави Петърнейчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай