Превозвачи искат субсидиране на селските линии от държавата

Превозвачи искат субсидиране на селските линии от държавата | StandartNews.com

Хасково. Превозвачи от Хасково заплашват с блокиране на извозването от 1-ви февруари, като част от националните стачни действия с искане за цялостно прекрояване на Закона за превозите.

Едно от исканията на Националното сдружение на автобусните превозвачи е държавата да субсидира губещите в момента селски линии, уточни членът на УС на НСАП Себахтин Исмаил. Освен това има искане и за промяна в реда на възлагането на обществените поръчки за автобусните превози, като търговете да бъдат организирани от браншовата организация.

Претенциите на превозвачите са свързани и с изчистването на сивия сектор в бранша, който по техните изчисления е 17-19 % от всички превози в страната. Според Себахтин Исамил пък в международния превоз нелегалните курсове са над 60 на сто.

По думите на Себахтин Исмаил, в браншовата организация от Хасковско членуват 90 % от фирмите, извършващи транспорт от и за Хасково.

От понеделник всички автобуси на фирмите-членки на НСАП карат с табели" Протест". Ако до две седмици липсва реакция от държавата спрямо исканията превозвачите от Хасково са готови да спрат пътуванията до София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, въпреки санкциите, които ги очакват.

Губят 500 млн. от намаления

Около 500 млн. лева е загубата на автобусните превозвачи от намаления, които предоставят на 11 социално слаби групи. Това обявиха от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ). Те негодуваха срещу ПМС 66 от 1991 г., което ги задължава да предоставят намаления на ветерани от войните, инвалиди, деца до 10 г., ученици, пенсионери, държавни служители и др. Около 25% от пътуващите ползват намаления, каза Ивайло Константинов от НСАПБ и допълни, че автобусните фирми получават едва около 1 млн. лв. компенсация за това. За превозите на социално слаби БДЖ получава 180 млн. лв. субсидия, а и ние като БДЖ возим пътници, каза председателят на НСАПБ Галя Топалова и настоя и автобусните фирми да получават субсидии.

Всички автобусни превозвачи за международни превози плащаме ДДС върху приходите ни в Германия, Франция, Италия, Австрия, Словения и Испания, което е абсурд, коментира още Ивайло Константинов. Ако един билет до Холандия струва 100 евро, цената се дели на километрите, които са около 2000 км, и се умножава по отсечката в Германия, която е около 800 км, обясни Константинов. Това означава, че 40 евро от цената на билета се реализирани на територията на Германия, върху които германската администрация удържа ДДС. По наша информация този налог плащат само автобусните превозвачи на България и Румъния, обясни Константинов.

Рейсовете още година без касови апарати

Срокът за слагане на касови апарати на автобусите ще бъде удължен с година. Това заяви пред радио "Фокус" Камен Костадинов, председател на парламентарната транспортна комисия. Досегашният срок изтече в края на 2013 г., но повечето малки превозвачи все още не са сложили касови апарати. По време на удължения срок трябва да се вземе решение дали изискването за касовите апарати ще отпадне, или ще се предложи алтернативен вариант, поясни Костадинов. Според него отпадането на касовите апарати е краен вариант, защото това ще ощети превозвачите, които вече са ги поставили. Според Костадинов една от причините за удължаване на срока е невъзможността за връзка на фискалните устройства в автобусите с НАП.

Искат субсидии за селски линии

Автобусни превозвачи от Хасково също заплашват да спрат превозите от 1 февруари. Едно от исканията им е държавата да субсидира губещите селски линии, уточни членът на УС на НСАПБ Себахтин Исмаил. Искаме и промяна в реда на възлагане на обществените поръчки за автобусните линии, а търговете да бъдат организирани от браншовата организация, каза Исмаил. По думите му в сдружението членуват 90% от автобусните фирми в Хасковско. От вчера автобусите на фирмите от сдружението карат с табели "Протест".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай