Вторник,

Превеждат и по банка 300-те лева за прасето

От: сс -
133
Превеждат и по банка  300-те лева за прасето
A
A
A

Изплащането на еднократните обезщетения по 300 лева на всички стопани,  които доброволно са усвоили месото от прасетата в личните си стопанства, започва утре, може да става и по банков път. За улеснение на хората,        представители на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ), пристигат днес в населените места по график, одобрен предварително от кметовете.

Право на обезщетение имат стопанствата в 20-километровите санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните комисии. Също така собственици, които отглеждат до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми - тип "лично стопанство”, които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба.

Имената на стопаните са включени в списък, изготвен от градоначалниците на населеното място до 26 август. Заявленията за обезщетение се подават в кметствата, те са по образец, в който всеки собственик декларира, че е усвоил доброволно месото. За да се възползва от помощта обаче той трябва да е почистил и дезинфектирал помещенията. Собственикът трябва и да заяви, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички