Преведоха 1 376 129 лева субсидии по програма „Рибарство”

Преведоха 1 376 129 лева субсидии по програма „Рибарство” | StandartNews.com

София. Държавен фонд „Земеделие" преведе 1 376 129 лева на проекти по програма „Рибарство". Това съобщиха от пресцентъра на фонда. Субсидиите са по Мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата" за два инвестиционни проекта по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство" (ОПРСР).

Първият проект, който получава финансиране, е за изграждане на мидена ферма в залива на гр. Равда. 759 670 лв. междинно плащане получава бенефициента за завършен първи етап от изпълнението на проекта. С тези пари са закупени колекторни линии за култивиране на черна мида, както и сигнална инфраструктура и сервизен плавателен съд. Второто предложение по програма „Рибарство" пък получи междинно плащане в размер на 200 854 лв. То е за необходимата реконструкция на рибовъдна база в гр. Левски. Там предстои да бъде изградено ново бетоново басейново рибовъдно стопанство,в което ще се отглежда Американска (дъгова) пъстърва.

От фонд „Земделие" съобщават, че се запазва интересът на бенефициентите към Мярка 1.1 "Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности". По нея собствениците на няколко кораба получиха общо 415 605 лв. безвъзмездна финансова помощ, с оглед постоянното прекратяване на стопанския риболов, извършван в акваторията на Черно море. Мярката има компенсаторен характер и се финансира от Европейския фонд за рибарство (ЕФР). Безвъзмездната помощ е до 100 % от размера на изчислените премии, от които 85% са европейски средства. Останалите 15 % доплаща държавният бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай