Претендентите за "Златна рибка"

Претендентите за "Златна рибка" | StandartNews.com

И тази година най-добрите проекти, реализирани по ОП "Рибарство", ще се състезават в конкурса "Златна рибка". 14 от отличниците по усвояване на евросредства ще бъдат оценявани по строги критерии от жури журналисти и земеделски експерти. Конкурсът се организира от "Стандарт" с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Всеки ден ще представяме проекти на кандидатите за голямата награда - безплатно разработване на проект за кандидатстване през следващия програмен период.

Морски фар на 160 години

Кандидат: Местна инициативна рибарска група "Шабла-Каварна-Балчик"; община Шабла

Проект:
"Естетизация, благоустрояване и социализация на терен - рибарско селище Кария, община Шабла".

Същност:
Съхраняване, популяризиране и развитие на специфичните характеристики на риболова в селище "Кария", като в близост до самото селище се намира и фарът на Шабла - най-старият на Балканите. Предвижда се благоустрояване на фара и превръщането му в туристическа атракция.

Мярка:
4.1 "Развитие на рибарските области"
Субсидия: 261 232,55 лева - 100% субсидия

 

Язовир дава седем заплати

Кандидат: "Салвелинус Рея Фиш"

Проект:
Модернизация на рибовъдни съоръжения в акваторията на язовир "Доспат" на площ 33 дка.

Същност:
Закупуване на съоръжения за дейността на компанията, в това число катамаран и платформи за обслужване на язовира. След завършване на проекта се предвижда да бъдат осигурени нови седем работни места. Ще се подобри и начинът на отглеждане на рибата, ще се прилагат щадящи околната среда практики.

Мярка:
2.1 - Производствени инвестиции в аквакултурата; Сектор 02 - Промяна на производството в резултат на разширяване и/или модернизация на съществуващи стопанства.

Финансиране:
Кандидатът предвижда да ползва инвестиционен кредит в размер на 1 960 000 лв.; Одобрената финансова помощ е 1 657 187 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай