Предпочитаме депозитите

Предпочитаме депозитите | StandartNews.com

Пенсионните фондове носят по-висока доходност от стандартните влогове

Депозитите са най-масовият инвестиционен инструмент сред населението на България. За това свидетелства гигантският обем влогове на физически лица, който гони сумата от 40 млрд. лв. Най-сериозното предимство на депозитните продукти е изключително ниското ниво на риск. Паралелно с това у нас съществува и Фонд за гарантиране на влоговете в банките, който би покрил всички евентуални загуби по влогове в размер до 196 хил. лв.

Тези характеристики правят депозитите предпочитани от родното население. В последните години обаче, лихвите по влоговете отчетоха значителен спад. Така докато преди няколко години доходност от над 5% по влогове беше нещо нормално, то в момента средните годишни нива на лихвите вървят около 3,5%. Затова на пазара набират все по-голяма популярност алтернативни продукти, при които доходността може сериозно да надвиши тази по депозитите. Такива например са фондовете за доброволно пенсионно осигуряване.

Неслучайно институция като УниКредит Булбанк стартира партньорство с "Алианц България" точно по отношение на доброволното пенсионно осигуряване. През 2013 г. общата доходност, постигната от всички частни пенсионни фондове, достигна 6,35%, което надвишава доходността, която предлага един съвременен влог. Въпреки това в България едва около 12% от финансовите активи на домакинствата са вложени в пенсионни фондове, докато в САЩ например този показател достига 24%. Основната принципна разлика между депозитите и пенсионните фондове се крие в дългосрочните намерения на инвеститора. Докато депозитите у нас рядко стигат срок от 5 години, то инвестицията във фондове би трябвало да се прави с мисъл за дълъг период напред.

Някои банки у нас предлагат и продукти за инвестиция в най-разнообразни взаимни фондове. Тук обикновено потребителят сам може да избере рисковия профил на инвестицията си - нискорисков, среднорисков или високорисков. Някои фондове постигат доходност, измерена на 5-годишна база от порядъка на 8-12%, което никак не е за пренебрегване. Основният риск тук се крие във възможността от реализиране на отрицателна доходност, или с други думи позициите, на които са били инвестирани парите на потребителите, да са отчели загуба. Колкото по-високорисков профил е избрал потребителят, толкова по-висок е шансът за голяма печалба или респективно - загуба. Българинът обаче все още държи 73% от спестяванията си на депозити в банките, докато в страните от ЕС този процент е доста по-малък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай